در دوران بارداری مصرف چه مکمل هایی ضروری است ؟
دوران بارداری یکی از حساسترین ایام زندگی هر زن به شمار میآید. هر گونه کمبود مواد مغذی در این دوران تبعات ناگواری را برای سلامتی مادر و جنین به دنبال خواهد داشت. در قرنی که ما زندگی میکنیم به دلیل تغذیههای ناسالم و مصرف مواد غذایی فرآوریشده کمبود ویتامینها و مواد معدنی در اکثر افراد مشاهده میشود. از کنار این مهم در دوران بارداری به سادگی نمیتوان رد شد و آن را نادیده گرفت. آیا میدانستید که کمبود مواد مغذی حتی ممکن است منجر به مرگ جنین پیش از تولد شود؟ خوشبختانه با مصرف مکملهای غذایی به سهولت میتوان نیاز بدن به ریزمغذیها را برطرف کرد. معمولا به همه زنان توصیه میشود که در دوران حاملگی از بهترین مارک مولتی ویتامین در بارداری در کنار رژیم غذایی خود استفاده کنند. مکمل های ضروری در دوران بارداری به جز مولتی ویتامین کدامند؟
چرا در دوران بارداری باید مولتی ویتامین مصرف شود؟
هنگامیکه یک زن باردار میشود، نیاز بدن او به ریزمغذیها افزایش مییابد. به منظور پاسخگویی به این نیاز میتوان از فرآوردهای به نام مولتی ویتامین بهره گرفت. اغلب توصیه میشود که مصرف قرص مولتی ویتامین از زمانیکه فرد قصد باردار شدن دارد، آغاز شده و تا پایان دوره شیردهی ادامه یابد. ضرورت مصرف مولتی ویتامین در بارداری به دلایل زیر است:
- کاهش احتمال سقط جنین و زایمان زودرس
- پیشگیری از پره اکلامپسی
- کاهش ریسک تولد نوزاد با وزن کم
- کم کردن علائم گوارشی بارداری
- کمک به تولد نوزاد سالم (بدون نقصهای مادرزادی)
بهتر است در زمان بارداری به جای مولتی ویتامین ساده از قرص مولتی ویتامین و مینرال استفاده شود تا به تامین مواد معدنی لازم برای بدن نیز کمک شود.
دیگر مکمل های ضروری در دوران بارداری
به جز مولتی ویتامین دیگر مکملهایی که اغلب توسط پزشکان برای زنان باردار تجویز میشوند، به شرح زیرند:
اسید فولیک
فولیک اسید یا ویتامین B9 یکی از ویتامینهای گروه B است که نقش مهمی را در سنتز DNA، تولید گلبولهای قرمز خون و رشد و تکامل جنین بازی میکند. قرص اسید فولیک در واقع شکل مصنوعی فولات (ویتامین ب۹) است که در بسیاری از مکملها یافت میشود. به مادران باردار توصیه میشود که به دلایل زیر حداقل ۶۰۰ میکروگرم اسید فولیک به صورت روزانه مصرف کنند:
- کاهش خطر نقص لوله عصبی
- پیشگیری از ناهنجاریهای مادرزادی مثل شکاف کام یا نقایص قلبی
از آنجایی که بسیاری از بارداریها بدون برنامه قبلی اتفاق میافتند و ناهنجاریهای مادرزادی نیز معمولا در ابتدای بارداری ایجاد میشوند، به همه زنانی که در سن باروری به سر میبرند، توصیه میشود که حداقل ۴۰۰ میکروگرم فولات در طی روز استفاده کنند.
قرص آهن
یکی دیگر از مکمل های ضروری در دوران بارداری قرص آهن است. نیاز بدن به آهن در دوران بارداری به طور قابل توجهی افزایش مییابد زیرا حجم خون مادر حدود ۴۵% بیشتر میشود. آهن برای انتقال اکسیژن به اندامها و رشد و تکامل جنین و جفت ضروری به شمار میآید. آمارها نشان میدهد که در ایران حدود ۶۰% از زنان از کمخونی ناشی از فقر آهن رنج میبرند. کمخونی در دوران بارداری منجر به زایمان زودرس، افسردگی مادر و کمخونی نوزاد میشود. یک زن باردار در این دوران روزانه حداقل به ۲۷ میلیگرم آهن نیاز دارد. متاسفانه قرص آهن در بسیاری از افراد عوارضی همچون حالت تهوع، یبوست و دیگر مشکلات گوارشی را پدید میآورد. به منظور کاهش این عوارض توصیه میشود که قرص آهن قبل از خواب یا به همراه غذا مصرف شود.
ویتامین D در دوران بارداری
این ویتامین یکی از ویتامینهای محلول در چربی است که در تقویت سیستم ایمنی، حفظ سلامت استخوان و تقسیم سلولی نقشی بسزا دارد. کمبود ویتامین D در دوران بارداری با افزایش خطر پره اکلامپسی، دیابت بارداری و زایمان زودرس همراه بوده و احتمال زایمان سزارین را نیز افزایش میدهد. با اینکه گفته میشود مقدار توصیه شده ویتامین D در دوران بارداری ۶۰۰ IU یا ۱۵ میکروگرم در روز است اما با این حال بسیاری از کارشناسان معتقدند که بدن در بارداری به مقادیر بیشتری ویتامین دی نیاز دارد. بهتر است در این زمینه نظر پزشک خود را جویا شده و در صورت نیاز از قرص ویتامین D استفاده کنید.
مصرف قرص منیزیم در بارداری
صدها واکنش شیمیایی در بدن مستلزم وجود مقادیر کافی از منیزیم است. قرص منیزیم از جمله مکمل های ضروری در دوران بارداری نیست اما در صورتی که کمبود آن وجود داشته باشد، حتما باید مصرف شود. منیزیم نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی، ماهیچهها و اعصاب ایفا میکند. کمبود منیزیم در دوران بارداری ممکن است خطر ابتلا به فشار خون مزمن و زایمان زودرس را افزایش دهد. بنابراین با مصرف مکمل منیزیم میتوان مانع از بروز این خطرات شد.
ضرورت مصرف قرص امگا ۳ در حاملگی
دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که جهت رشد مغز کودک ضروری به شمار میآیند. مصرف مکملهای حاوی DHA و EPA به تکامل مغز کودک کمک کرده و احتمال بروز افسردگی را نیز در زن باردار کاهش میدهند. DHA و EPA که در مکمل روغن ماهی یا قرص امگا ۳ یافت میشوند از بروز زایمان زودرس پیشگیری کرده و به حفاظت از سیستم بینایی جنین نیز کمک میکند. اگر میخواهید اسیدهای چرب امگا ۳ را از طریق منابع غذایی برای بدن تامین کنید، میتوانید ۲ تا ۳ وعده در هفته از ماهیهای بدون جیوه مثل سالمون استفاده کنید.
قرص کلسیم در بارداری
تقریبا همه میدانند که برای حفاظت از سلامت استخوانها و دندانها باید به مقادیر کافی از منابع کلسیم استفاده شود. در صورتی که بدن مادر باردار با کمبود کلسیم مواجه باشد، کلسیم مورد نیاز برای رشد جنین از استخوانهای مادر تامین میشود. در این صورت احتمال بروز پوکی استخوان در سالهای آتی بیشتر خواهد شد. برای اینکه به حفظ سلامت استخوانها در بدن مادر و جنین کمک شود، سطوح کلسیم در بدن باید مناسب باشد. در صورت کمبود کلسیم میتوان با نظر پزشک در دوران بارداری از قرص کلسیم استفاده نمود.
اهمیت مصرف ید در بارداری
ماده معدنی ید در رشد و تکامل مغز کودک نقشی قابل توجه دارد. زنان باردار نسبت به سایرین به مقدار ید بیشتری نیاز دارند. ید همچنین برای تولید هورمونهای تیروئید مادر و جنین ضروری است زیرا عملکرد سیستم عصبی را تنظیم میکند. کمبود ید احتمال ابتلا به تیروئید بارداری را افزایش میدهد. بنابراین لازم است تا در دوران بارداری از نمک یددار و دیگر مواد غذایی حاوی این ماده در مقادیر کافی استفاده شود. باید دقت کنید که مولتی ویتامین مصرفی شما در دوران حاملگی حتما حاوی ید نیز باشد.
مکمل هایی که نباید در بارداری مصرف شوند
مکمل های ضروری در دوران بارداری را برای شما برشمردیم. ریزمغذیها یا ویتامینهای زیر در مقادیر بالا نباید در دوران بارداری مورد مصرف قرار گیرند:
ویتامین A
در مولتی ویتامینهای دوران بارداری معمولا ویتامین آ وجود دارد. این ویتامین در عملکرد سیستم ایمنی و بینایی نقش موثری دارد. با این حال در مقادیر بالا نباید این ویتامین در دوران بارداری مصرف شود. با توجه به اینکه ویتامین A محلول در چربی است، بدن شما مقادیر اضافی آن را در کبد ذخیره میکند. این تجمع میتواند اثرات سمی بر بدن داشته و منجر به آسیب کبدی یا نقصهای مادرزادی در جنین شود. مطالعات نشان میدهد که ناهنجاریهای مادرزادی هنگام تولد با مصرف بیش از حد ویتامین آ بیشتر خواهد شد.
ویتامین E
این ویتامین نیز محلول در چربی بوده و در بهبود عملکرد سیستم ایمنی نقش دارد. برخی از مطالعات نشان دادهاند که مصرف این ویتامین در مقادیر بالا در دوران بارداری احتمال پارگی زودرس کیسه آمنیوتیک را بیشتر کرده و منجر به زایمان پیش از موعد خواهد شد.
کلام پایانی
مکمل های ضروری در دوران بارداری را در این مطلب به شما معرفی کردیم. در دوران بارداری بهتر است از مصرف بعضی از ویتامینها در قالب مکمل نیز پرهیز شود که آنها را نیز برای شما شرح دادیم. حال نوبت شماست که از تجارب مصرف مکملهای غذایی در دوران حاملگی خود برای ما و خوانندگان مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز بگویید. از کدام مارک مولتی ویتامین در دوران بارداری خود استفاده کردهاید؟
لطفا به این مقاله امتیاز بدهید[مجموع: ۱ میانگین: ۵]
نوشته در دوران بارداری مصرف چه مکمل هایی ضروری است ؟ اولین بار در مجله داروخانه مثبت سبز. پدیدار شد.