فرق قطره آهن خارجی با ایرانی چیست ؟
وقتی فرزند دلبندتان به پایان ۶ ماهگی نزدیک میشود، کمکم وقت آن است که دیگر در کنار شروع غذای کمکی، دادن قطره آهن را هم آغاز کنید. البته برای بعضی از کودکان که دچار اختلالات رشد هستند، ممکن است قطره آهن توسط پزشک از پایان ۴ ماهگی تجویز شود. از آنجایی که قرص کم خونی برای کودکان به دلیل عدم توانایی برای مصرف معمولا وجود ندارد، باید به ناچار به سراغ قطره آهن رفت. در اینجا نخستین سوالی که برای پدر و مادر بوجود میآید این است که فرق قطره آهن خارجی با ایرانی چیست و کدامیک را برای فرزند خود بخریم؟
مقدار مصرف قطره آهن برای کودکان چقدر است ؟
کودکان ۷ تا ۱۲ ماه روزانه به ۱۱ میلیگرم آهن نیاز دارند. معمولا توصیه میشود که به کودکان ۱۵ قطره آهن (معادل با ۱ میلیلیتر) هر روز داده شود. البته مقدار دقیق را با توجه به شرایط جسمی کودک بهتر است پزشک تعیین کند. بدیهی است که مثلا اگر کودک کمخونی داشته باشد، نیاز به دوز بیشتری از ماده معدنی آهن دارد. کودکان ۱ تا ۳ سال، ۴ تا ۸ سال و ۹ تا ۱۳ سال به ترتیب روزانه به ۷ میلیگرم، ۱۰ میلیگرم و ۸ میلیگرم آهن نیاز دارند. در نوجوانی مقدار نیاز به آهن در پسران و دختران متفاوت است؛ به طوریکه دخترها روزانه به ۱۵ میلیگرم و پسرها به ۱۱ میلیگرم آهن نیاز دارند.
بیشتر بخوانید: عوارض ندادن قطره آهن و مولتی ویتامین به کودکان
فرق قطره آهن خارجی با ایرانی
امروزه با پیشرفت علم داروسازی در ایران قطره آهنی که برای اطفال تولید میشود، از انواع خارجی از لحاظ کیفی چیزی کم ندارد. با این حال شاید بشوید که بسیاری از پدرها و مادرها فقط به دنبال قطره آهن خارجی برای فرزند خود هستند. به چند دلیل که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت قطره آهن خارجی نسبت به ایرانی محبوبیت بیشتری دارد:
قطره آهن خارجی و سیاه نشدن دندان کودک
قطره آهنهای خارجی معمولا با فرمولاسیونی ساخته میشوند که باعث سیاه شدن دندانها نمیشود. مثلا آهن مورد استفاده در قطره آهن سیدرال گوچه جونیا فارما که یکی از بهترین قطرههای آهن خارجی است، فرمولاسیون سوکروزمیال دارد یعنی آهن توسط غشای فسفولیپید پوشانده شده است. در این صورت تماس مستقیمی بین آهن و دندان کودک صورت نگرفته و در نتیجه سیاهی دندان حاصل نمیشود. مسلم است که هیچ پدر و مادری دوست ندارد که فرزندش دچار لک حاصل از آهن روی دندان خود شود. بنابراین به دنبال فرآوردهای است که این عارضه را برای دندان نداشته باشد. اما آیا قطرههای آهن ایرانی همه موجب سیاه شدن دندان میشوند؟
بیشتر بدانید: معرفی بهترین قطره آهن کودکان بدون سیاه شدن دندان
قطره آهن ایرانی دندان را سیاه می کند؟
فرق قطره آهن خارجی با ایرانی را نمیتوان در این مسئله دانست که قطره آهن ایرانی دندان را سیاه میکند. زیرا چنانچه اشاره کردیم امروزه بسیاری از کارخانههای داروسازی مکملهای آهن را با فرمولی درست میکنند که عارضهای همچون سیاهی دندان نداشته باشد. قطره خوراکی آهن لیپوزوفر (لیپوزومال) بی اس کی یک نمونه از این مدل قطرههای آهن است که در ایران و توسط شرکت بنیان سلامت کسری به تولید رسیده است. در این فرآورده نیز یون آهن داخل لایه فسفولیپید قرار گرفته و به دلیل عدم تماس با دستگاه گوارش و دندانها سبب بروز عارضه گوارشی و تیرگی روی دندان نمیشود.
پس در محصولات ایرانی نیز میتوانید قطرههای آهنی پیدا کنید که سبب سیاهی دندان نشوند. این خصوصیت فقط مخصوص قطره آهن خارجی نیست. با این حال در مکملهای آهن خارجی بیش از ایرانی دیده میشود.
قطره آهن خارجی و عدم بروز عوارض گوارشی
به طور کلی بسیار شایع است که مکملهای آهن عوارض گوارشی نظیر دلدرد، اسهال، استفراغ، یبوست و… داشته باشند که گاه بسیار آزاردهنده هستند. در میان قطرههای آهن خارجی بسیاری از برندها را میتوان یافت که عارضه گوارشی ایجاد نمیکنند. چرا؟ زیرا چنانچه پیشتر نیز اشاره کردیم اکثر آنها با فرمولاسیونی تولید شدهاند که در آن یون آهن در تماس مستقیم با دستگاه گوارش قرار نمیگیرد یا به صورت دست نخورده از روده جذب میشود. این ویژگی که قطره آهن دارای ساختار لیپوزومی باشد بسیار مهم است زیرا واضح است که والدین دوست ندارند، فرزند آنها که حتی ممکن است هنوز حرف زدن بلد نباشد، دچار عارضه گوارشی شود. اما مگر همه قطرههای آهن ایرانی با عوارض گوارشی همراه هستند؟
همه قطره های آهن ایرانی عارضه گوارشی ندارند
این باور غلط را کنار بگذارید که همه قطرههای آهن ساخت داخل کشور عارضه گوارشی دارند. به هنگام خرید به مشخصات روی محصول دقت کنید. امروزه بسیاری از مکملهای آهن در ایران ساخته میشوند که هیچ نوع عارضه گوارشی ایجاد نمیکنند. علت این مساله را نیز به فرمولاسیون خاصی که در قسمتهای قبلی به آن اشاره کردیم، میتوان مرتبط دانست. در این فرمولاسیونهای نوظهور، آهن با دستگاه گوارش در تماس مستقیم نبوده و در نتیجه عوارضی همچون درد معده یا حالت تهوع ایجاد نخواهد شد.
البته ذکر این نکته ضروری است که در بین قطرههای آهن خارجی که بدون عارضه گوارشی هستند، تنوع محصولی بیشتری میتوانید بیاید. با این وجود نمیتوانیم فرق قطره آهن خارجی با ایرانی را عدم بروز عوارض گوارشی در انواع خارجی ذکر کنیم زیرا در حال حاضر در محصولات داخلی نیز میتوانید این خصوصیت را بیابید.
قیمت قرص آهن خارجی و ایرانی
برای اکثریت خریداران قیمت مکملهای غذایی اهمیت دارد. قطرههای آهن معمولا به صورت ۳۰ میلی لیتر تولید میشوند. اگر بخواهیم مقایسهای بین قطره آهن ایرانی با خارجی از لحاظ قیمت داشته باشیم باید بگوییم که قطره آهن خارجی معمولا دو برابر نوع ایرانی قیمت دارد. بنابراین اگر قطره آهن ایرانی بیابید که دندان را سیاه نکند و عارضه گوارشی نداشته باشد بسیار به صرفهتر و عاقلانهتر است که آن را تهیه کنید تا نوع خارجی.
برای جذب بهتر قطره آهن چه کنیم ؟
بهترین زمان دادن قطره آهن به کودک زمانی است که معده وی خالی است. اگر به فرزند خود شیر میدهید بین دو وعده شیردهی زمان مناسبی به نظر میرسد. چنانچه حس کردید که کودک با مصرف مکمل آهن دچار عارضه گوارشی شده است، آن را در کنار وعدههای غذایی به فرزند خود بدهید. برای جذب بهتر قطره آهن آن را با ویتامین C همراه کنید. مثلا همزمان یک استکان آب پرتقال نیز به کودک بدهید تا حداکثر جذب در بدن اتفاق بیفتد. دقت کنید که هرگز قطره آهن را در ترکیب با شیر به اطفال ندهید.
سخن پایانی
امروزه با پیشرفت علم داروسازی در سراسر جهان خیلی سخت است که فرق قطره آهن خارجی با ایرانی را به طور دقیق بیان کنیم. در گذشته فقط قطرههای آهن خارجی بودند که عارضه گوارشی نداشتند یا دندان را سیاه نمیکردند. اما امروزه در کشور خودمان هم میتوانیم شرکتهایی را بیابیم که قطره آهن را با همین ویژگیها تولید کردهاند و ضمنا قیمت مناسبتری نیز دارند. برای انتخاب بهترین قطره آهن پیشنهاد ما به شما این است که نظر پزشک را جویا شوید یا مطالعه دقیقی در مورد اطلاعات قطره آهنی که قصد خرید آن را دارید، انجام دهید. ممکن است در محصولات ایرانی نیز بتوانید کیفیت مطلوب قطرههای آهن خارجی را پیدا کنید.
لطفا به این مقاله امتیاز بدهید[مجموع: ۳ میانگین: ۵]
نوشته فرق قطره آهن خارجی با ایرانی چیست ؟ اولین بار در مجله داروخانه مثبت سبز. پدیدار شد.