آیا شکاف کام قابل اصلاح است؟
تاریخ آخرین آپدیت j F Y
شکاف لب و شکاف کام به معنای منافذ یا شکاف در لب بالایی، سقف دهان (کام) و یا هر دو است. شکاف لب و شکاف کام زمانی ایجاد می شود که ساختارهای صورت در حال رشد در نوزاد متولد نشده به طور کامل بسته نشوند.
در منابع خارجی آمده است که شکاف لب و شکاف کام از شایع ترین نقایص مادرزادی هستند که اغلب به صورت نقایص مادرزادی منفرد رخ می دهند ( یعنی بروز این حالت به بیماری های دیگری ارتباط ندارد)، اما مطالعات نشان داده اند که این بیماری می تواند با بسیاری از بیماری ها یا سندرم های ژنتیکی ارثی همراه باشد.
تولد نوزادی با شکاف کام می تواند ناراحت کننده باشد، اما شکاف لب و کام قابل اصلاح است. در اکثر نوزادان، انجام برخی از جراحی ها می توانند عملکرد طبیعی طلب را بازگردانند و با کمترین جای زخم، ظاهر طبیعی تری داشته باشند.
علائم شکاف کام معمولاً شکاف در لب یا کام بلافاصله در بدو تولد قابل شناسایی است. شکاف لب و شکاف کام به صورت زیر ظاهر می شوند:
شکاف در لب و سقف دهان (کام) که یک یا هر دو طرف صورت را تحت تاثیر قرار می دهد. شکافی در لب که فقط به صورت یک بریدگی کوچک در لب ظاهر می شود ..
تاریخ آخرین آپدیت j F Y
شکاف لب و شکاف کام به معنای منافذ یا شکاف در لب بالایی، سقف دهان (کام) و یا هر دو است. شکاف لب و شکاف کام زمانی ایجاد می شود که ساختارهای صورت در حال رشد در نوزاد متولد نشده به طور کامل بسته نشوند.
در منابع خارجی آمده است که شکاف لب و شکاف کام از شایع ترین نقایص مادرزادی هستند که اغلب به صورت نقایص مادرزادی منفرد رخ می دهند ( یعنی بروز این حالت به بیماری های دیگری ارتباط ندارد)، اما مطالعات نشان داده اند که این بیماری می تواند با بسیاری از بیماری ها یا سندرم های ژنتیکی ارثی همراه باشد.
تولد نوزادی با شکاف کام می تواند ناراحت کننده باشد، اما شکاف لب و کام قابل اصلاح است. در اکثر نوزادان، انجام برخی از جراحی ها می توانند عملکرد طبیعی طلب را بازگردانند و با کمترین جای زخم، ظاهر طبیعی تری داشته باشند.
علائم شکاف کام
معمولاً شکاف در لب یا کام بلافاصله در بدو تولد قابل شناسایی است. شکاف لب و شکاف کام به صورت زیر ظاهر می شوند:
- شکاف در لب و سقف دهان (کام) که یک یا هر دو طرف صورت را تحت تاثیر قرار می دهد.
- شکافی در لب که فقط به صورت یک بریدگی کوچک در لب ظاهر می شود یا از لب از طریق لثه بالایی و کام به پایین بینی کشیده می شود.
- شکاف در سقف دهان که بر ظاهر صورت تاثیری ندارد.
- به ندرت، شکاف فقط در ماهیچه های نرم کام رخ می دهد که در پشت دهان قرار دارند و توسط پوشش دهان پوشیده شده اند. این نوع شکاف اغلب در بدو تولد مورد توجه قرار نمی گیرد و تا زمانی که علائم ایجاد شود، تشخیص داده نمی شود.
مشکلاتی که شکاف کام به وجود می آورد به شرح زیر هستند:
- مشکل در تغذیه
- مشکل در بلع، با احتمال خروج مایعات یا غذا از بینی
- صدای صحبت کردن بینی
- عفونت مزمن گوش
علت شکاف کام در جنین
شکاف لب و شکاف کام زمانی اتفاق میافتد که بافتهای صورت و دهان نوزاد به درستی با هم ترکیب نمیشوند. به طور معمول، بافتهای تشکیلدهنده لب و کام در ماه های دوم و سوم بارداری با هم ترکیب میشوند. اما در نوزادان مبتلا به شکاف لب و شکاف کام، جوش خوردن این ناحیه هرگز اتفاق نمیافتد یا فقط تا حدی اتفاق میافتد و یک شکاف بر جای میگذارد.
محققان بر این باورند که بیشتر موارد شکاف لب و کام ناشی از تعامل عوامل ژنتیکی و محیطی است. در بسیاری از نوزادان، علت مشخصی برای این ناهنجاری کشف نشده است.
مادر یا پدر می توانند ژن هایی را که باعث ایجاد شکاف می شوند، چه به تنهایی یا به عنوان بخشی از یک سندرم ژنتیکی منتقل کنند. در برخی موارد، نوزادان ژنی را به ارث می برند که احتمال ایجاد شکاف را در آنها افزایش می دهد و سپس یک محرک محیطی در واقع باعث ایجاد شکاف می شود.
چه عواملی خطر ابتلا به این ناهنجاری را افزایش می دهند؟
عوامل متعددی احتمال ابتلای نوزاد به شکاف لب و شکاف کام را افزایش می دهد، از جمله:
- سابقه خانوادگی: والدینی که سابقه خانوادگی شکاف لب یا شکاف کام دارند با خطر بیشتری برای داشتن نوزادی با شکاف روبرو هستند.
- قرار گرفتن در معرض برخی از مواد در دوران بارداری: شکاف کام و لب در زنان بارداری که سیگار می کشند، الکل مصرف می کنند یا داروهای خاصی مصرف می کنند، بیشتر رخ می دهد.
- ابتلا به دیابت: شواهدی وجود دارند که نشان میدهد زنانی که قبل از بارداری دیابت در آنها تشخیص داده شده است، احتمال دارد خطر ابتلا به نوزادی دارای شکاف لب را داشته باشند.
- چاق شدن: در دوران بارداری شواهدی وجود دارد که نشان میدهد نوزادانی که از زنان چاق متولد میشوند، احتمال دارد خطر شکاف کام و لب در نوزادان آنها افزایش پیدا کند.
- جنسیت : مردان بیشتر احتمال دارد که به شکاف لب مبتلا باشند. شکاف کام بدون شکاف لب در زنان شایع تر است.
عوارض ابتلا به این ناهنجاری
کودکان مبتلا به شکاف لب با توجه به نوع و شدت شکاف با چالشهای مختلفی روبرو هستند:
- مشکل در تغذیه: یکی از نگرانی های پس از تولد تغذیه است. در حالی که بیشتر نوزادان مبتلا به شکاف لب می توانند با شیر مادر تغذیه کنند، شکاف کام مکیدن را دشوار می کند.
- عفونت گوش و کم شنوایی: نوزادان مبتلا به شکاف کام به ویژه در معرض خطر ابتلا به مایع گوش میانی و کاهش شنوایی هستند.
- مشکلات دندانی: اگر شکاف از طریق لثه بالایی گسترش یابد، رشد دندان نیز تحت تأثیر قرار می گیرد.
- مشکلات گفتاری: از آنجایی که کام برای ایجاد صداها استفاده می شود، گفتار طبیعی فرد می تواند تحت تأثیر این ناهنجاری قرار گیرد.
- چالش های ابتلا به این ناهنجاری: کودکان مبتلا به شکاف به دلیل تفاوت های ظاهری و استرس با مشکلات اجتماعی، عاطفی و رفتاری مواجه می شوند.
جلوگیری از ابتلا به این ناهنجاری
پس از تولد نوزادی با شکاف، والدین در مورد احتمال داشتن فرزند دیگری با همان بیماری نگران هستند. در حالی که بسیاری از موارد شکاف لب و کام قابل پیشگیری نیستند، این مراحل را برای کاهش خطر بروز این بیماری می توان در نظر گرفت:
- مشاوره ژنتیک
- مصرف ویتامین ها در دوران بارداری ( برای تهیه مکمل دوران بارداری می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید)
- اجتناب از مصرف تنباکو یا الکل
تشخیص ناهنجاری
در اکثر موارد، این ناهنجاری بلافاصله در بدو تولد مشاهده می شود و نیازی به آزمایش های خاصی برای تشخیص نیست. شکاف لب و شکاف کام در سونوگرافی قبل از تولد نوزاد دیده می شود.
شکاف جنین در سونوگرافی مشخص میشود؟
سونوگرافی پیش از تولد آزمایشی است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از جنین در حال رشد استفاده می کند. هنگام تجزیه و تحلیل تصاویر، پزشک تفاوت در ساختارهای صورت را تشخیص می دهد.
شکاف لب با سونوگرافی در حدود هفته سیزدهم بارداری تشخیص داده می شود. با ادامه رشد جنین، تشخیص دقیق شکاف لب آسان تر است. مشاهده شکاف کام به تنهایی با استفاده از سونوگرافی دشوارتر است.
اگر سونوگرافی قبل از تولد یک شکاف را نشان دهد، پزشک روشی برای گرفتن نمونه مایع آمنیوتیک از رحم مادر (آمنیوسنتز) پیشنهاد می دهد. آزمایش مایع نشان می دهد که جنین یک سندرم ژنتیکی را به ارث برده است که باعث بروز سایر نقص های مادرزادی می شود. با این حال، اغلب علت این ناهنجاری ناشناخته است .
آیا این ناهنجاری درمان می شود ؟
اهداف درمان این ناهنجاری بهبود توانایی کودک در خوردن و صحبت کردن آواها به صورت است. این درمان شامل جراحی برای ترمیم این نقص است و درمان هایی برای بهبود شرایط مرتبط با این ناهنجاری پیشنهاد می شوند.
عمل شکاف کام در نوزادان
جراحی برای اصلاح این ناهنجاری بر اساس وضعیت خاص کودک انجام می شود. پس از ترمیم اولیه شکاف، پزشک جراحی های بعدی را برای بهبود گفتار یا بهبود ظاهر لب و بینی توصیه می کند. جراحی ها معمولا به این ترتیب انجام می شود:
- ترمیم شکاف لب ؛ در ۳ تا ۶ ماه اول
- ترمیم شکاف کام ؛ در سن ۱۲ ماهگی یا در صورت امکان زودتر
- عمل شکاف کام در بزرگسالی ؛ بین سن ۲ تا اواخر نوجوانی
جراحی شکاف کام و لب در بیمارستان انجام می شود. کودک شما یک بیهوشی عمومی دریافت می کند، بنابراین او در طول جراحی احساس درد نمی کند و بیدار نمی شود. چندین تکنیک و روش جراحی مختلف برای ترمیم شکاف کام و لب، بازسازی نواحی آسیب دیده و پیشگیری یا درمان عوارض مرتبط با این ناهنجاری پیشنهاد می شوند.
روشهای جراحی
روش های جراحی شامل موارد زیر هستند:
- ترمیم شکاف لب: برای بستن شکاف لب، جراح برش هایی را در دو طرف شکاف ایجاد می کند و فلپ های بافتی می زند. سپس فلپ ها از جمله ماهیچه های لب به هم دوخته می شوند. ترمیم باید ظاهر، ساختار و عملکرد طبیعی لب را بهبود ببخشد.
- ترمیم شکاف کام: با توجه به به وضعیت کودک از روش های مختلفی برای بستن محل جداسازی و بازسازی سقف دهان (کام سخت و نرم) استفاده می شود.
- جراحی لوله گوش: برای کودکان مبتلا به این ناهنجاری، لوله های گوش برای کاهش خطر ابتلا به مایع گوش مزمن، که می تواند منجر به کاهش شنوایی شود، قرار داده می شود. جراحی لوله گوش شامل قرار دادن لولههای کوچک بوبین شکل در پرده گوش است تا دریچهای برای جلوگیری از تجمع مایع ایجاد شود.
این جراحی ها می توانند ظاهر، کیفیت زندگی و توانایی کودک در خوردن، تنفس و صحبت کردن را به طور قابل توجهی بهبود بخشند. خطرات احتمالی جراحی شامل خونریزی، عفونت، بهبودی ضعیف، گشاد شدن یا بلند شدن جای زخم ها و آسیب موقت یا دائمی به اعصاب، رگ های خونی یا سایر ساختارها است.
خرید مکمل غذای کودک
برای خرید انواع مکمل غذای کودک مانند مکمل تقویت سیستم ایمنی بدن کودک می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.
نویسنده و گردآورنده : پرستو رجبی
لطفا امتیاز خود را به این مقاله ثبت نمایید[کل: ۰ میانگین: ۰]