هموروئید وریدهای بزرگ و متورم در اطراف مقعد یا در داخل و پایین رکتوم است که با نام واریس هم شناخته میشوند. رکتوم آخرین قسمت روده بزرگ است و به مقعد منتهی میشود.
همه افراد در این ناحیه دارای بافت هموروئیدی هستند که از عروق خونی و مقداری ماهیچه تشکیل شده است. عروق و بالشتکهای هموروئیدی همیشه بزرگ یا متسع نمیشوند. اما با افزایش سن و عوامل دیگری مثل افزایش فشار در این ناحیه، عروق هموروئیدی دچار آسیب و التهاب شده و در نهایت فرد به بیماری بواسیر مبتلا میشود. دو نوع هموروئید داخلی و خارجی وجود دارد که ممکن است هر یک نیاز به درمان متفاوتی داشته باشند.
چگونه بفهمیم که به بواسیر مبتلا شدیم ؟
هموروئید داخلی به ندرت باعث درد میشود (معمولاً بدون علائم است) مگر اینکه پرولاپس داشته باشد. بسیاری از افراد مبتلا به هموروئید داخلی نمیدانند که به آن مبتلا هستند زیرا علائمی ندارند.
اگر بواسیر داخلی دارید، ممکن است خون روی دستمال توالت، مدفوع یا کاسه توالت مشاهده کنید. اینها نشانههای خونریزی مقعدی به علت هموروئید هستند. البته بواسیر پرولاپس میتواند دردناک و ناراحت کننده باشد. ممکن است بتوانید آنها را در خارج از مقعد لمس کنید و به آرامی آنها را به داخل برگردانید.
علائم هموروئید خارجی عبارتند از:
- خارش مقعد
- توده های سفت در نزدیکی مقعد که دردناک هستند
- درد در مقعد، به خصوص زمانی که نشسته اید
- خونریزی از رکتوم
- قرمز شدن و التهاب
دلایل هموروئید
بواسیر به دلایل مختلفی ایجاد میشود که معمولا یبوست، افزایش فشار و زور زدن برای اجابت مزاج یکی از اصلیترین دلایل آن است. بلند کردن اجسام سنگین، همراه با سایر فعالیتهایی که ممکن است باعث ایجاد فشار در مقعد شود، میتواند باعث هموروئید شود. تجربه افزایش فشار در دوران بارداری و اضافه وزن از دیگر عوامل موثر در ایجاد این عارضه هستند.
بواسیر اگر پیشرفت کند میتواند دردناک و آزاردهنده باشد، اما خطرناک یا تهدید کننده زندگی نیست. راههای مؤثر زیادی برای درمان هموروئید وجود دارد که با توجه به شدت و نوع بیماری، بهترین روش توسط پزشک تجویز می شود.
بواسیر چگونه تشخیص داده میشود ؟
پزشک از شما میخواهد که علائم خود را شرح دهید و سابقه پزشکی شما را بررسی میکند. همچنین ممکن است با معاینه فیزیکی علائمی مثل التهاب و تحریک پوست، توده یا تورم، بیرون زدگی و همچنین تگهای پوستی و غیره را بررسی کند.
برای معاینه بواسیر باید به صورت سجده یا به پهلو دراز بکشید و پاهایتان را داخل شکم جمع کنید. پزشک برای معاینه مقعدی از انگشت استفاده میکند و اگر بواسیر داخلی قابل تشخیص نباشد، از سایر روشهای تشخیصی مثل آنوسکوپی و کولونوسکوپی کمک میگیرد.
بعد از تایید بواسیر توسط پزشک و مشخص شدن شرایط بیماری، بهترین روش درمان هموروئید برای شما تجویز میشود. اگر هموروئید پیشرفته باشد، جراحی و لیزر تنها راههای درمان این عارضه هستند.
انتخاب بهترین دکتر بواسیر
بیماری هموروئید قابل درمان است و با انتخاب یک پزشک هموروئید خوب میتوان برای همیشه به آن پایان داد. برای درمان بیماری بواسیر انتخاب بهترین پزشک متخصص در زمینه تشخیص و درمان انواع هموروئید فوق العاده با اهمیت است و در روند درمان بیماری شما میتواند بسیار تاثیر گذار باشد. انتخاب پزشک نادرست یعنی طولانی شدن روند درمان و به وجود آمدن مشکلات جدیدتر.
قطعا داشتن بورد تخصصی جراحی در یکی از حوزههای زیر از مهم ترین فاکتورها برای انتخاب پزشک شناخته میشود که باید در نظر بگیرید:
- جراح عمومی
- جراح متخصص گوارش
همچنین بررسی سوابق پزشک و میزان رضایت بیمارانی که توسط این دکتر درمان شده اند، یکی از نکات مهمی است که باید حتما به آن توجه کنید.
پزشکی که آگاهی و اطلاعات کافی را در زمینه تشخیص و شناخت انواع بیماریهای مقعدی از جمله هموروئید دارد و با بهترین و به روز ترین روشهای درمان آنها آشناست و سوابق درمانی موفقی در این زمینه دارد میتواند بهترین گزینه برای درمان عارضه شما باشد.
کلینیک پایتخت
بهترین راههای درمان
ممکن است برای بواسیرهایی که با درمانهای خانگی از بین نمیروند، اقدامات پزشکی لازم باشد. هموروئید درجه یک و دو که کمتر از چند هفته از شروع آنها گذشته را میتوان با روشهای خانگی و دارویی درمان کرد.
اما تنها راه رهایی از این بیماری روشهای لیزر و جراحی هموروئید است. استفاده از داروها و روشهای خانگی فقط به بهبود علائم بیماری کمک میکند و این عارضه دائما دچار عود مکرر میشود. روشهای درمان پزشکی بواسیر به شرح زیر است:
درمان بواسیر با لیزر
درمان بواسیر با لیزر یکی از به روز ترین روشهای درمان این عارضه است که در کمتر از نیم ساعت و بصورت سرپایی انجام میشود. عمل لیزر هموروئید با بی حسی موضعی انجام میشود و نیازی به بیهوشی نیست.
طی فرآیند لیزر بواسیر، عروق آسیب دیده مقعد با تابش اشعه مستقیم لیزر و بدون درد و خونریزی از بین میرود. بیمار بلافاصله بعد از این عمل مرخص میشود و به زندگی عادی خود برمیگردد.
همچنین بیمار در روش لیزر هیچگونه درد و ناراحتی احساس نمیکند و با توجه به دقت بالای این روش، هیچگونه آسیبی به بافتهای اطراف وارد نمیشود.
جراحی هموروئید
بهترین روشهای جراحی هموروئید شامل هموروئیدکتومی باز و بسته است که معمولا تحت بیهوشی و در بیمارستان انجام میشود:
هموروئیدکتومی باز: در این روش پزشک با استفاده از تیغ جراحی عروق هموروئیدی را بطور کامل حذف میکند و در انتهای جراحی، زخم را بخیه نمیزند تا به مرور زمان و خود به خود ترمیم شود. در این روش به دلیل باز بودن محل جراحی احتمال ایجاد عفونت و عود مجدد بیماری بسیار ضعیف است.
هموروئیدکتومی بسته: این روش هم کاملا مشابه روش هموروئیدکتومی باز انجام میشود، با این تفاوت که در انتهای جراحی محل برش را با بخیه میبندند.
مراقبتهای بعد از عمل جراحی بخش مهمی از درمان است و باید به درستی انجام شود. تعویض مرتب پانسمان، مصرف داروهای آنتی بیوتیک، داروهای مسکن و استفاده از توالت فرنگی، پرهیز از انجام کارهای سنگین و … از موارد مهمی هستند که حتما باید رعایت شوند تا احتمال عود مجدد بیماری به حداقل برسد.
لطفا به این مقاله امتیاز بدهید[مجموع: ۲ میانگین: ۵]
نوشته بیماری هموروئید را با انتخاب دکتر مناسب درمان کنید ! اولین بار در مجله داروخانه مثبت سبز. پدیدار شد.