نکاتی در مورد مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا
این نوع از مذاکرات داری ویژگی های است که ذیلا به آنها اشاره می شود.
1.یکی از ویژگیهای مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا، وجود اتفاق نظر در همه ارکان کشور بود و سران قوا،فرماندهان نیروهای مسلح،جماعت کثیری از نخبگان و سلایق مختلف سیاسی از این رویکرد حمایت کردند.در این شرایط برخی از رسانه های غربی از جمله در آمریکا و اسرائیل کوشیدند که با القای وجود دو قطبی در کشور،این اتفاق نظر را خدشه دار کنند که با هشیاری طرف ایرانی،ناکام ماندند.
2.جمهوری اسلامی ایران از موضع برتر در این مذاکرات شرکت داشت چرا که بر خلاف مطالبه طرف مقابل،اعلام کرد که صرفا در موضوع هستهای مذاکره میکند و همچنین با نفی مذاکره مستقیم،مذاکره «غیرمستقیم» را پذیرفت.طبعا این نوع مذاکره در دولت های گذشته هم وجود داشته و به معنای عدول از سیاست اصولی نظام نیست.«محل مذاکره» را هم ایران تعیین کرد و برخلاف نظر طرف مقابل که میخواست مذاکرات در امارات باشد،کشورعمان میزبانی را عهده دار شد.
3.مذاکرات با اتکا به قدرت نظامی و دفاعی کشور انجام شد و می شود و نیروهای مسلح بارها اعلام کرده اند که آماده مقابله با هرگونه تعرض خارجی هستند.در واقع هماهنگی میان «میدان» و «دیپلماسی» در این روند به نمایش گذارده شد و ایران با ورود به این مذاکرات از موضع اقتدار،نشان داد که مسیر دیپلماسی و مذاکره را باز گذاشته و از جنگ و تنش استقبال نمی کند.
4.حضور یک گروه مجرب و دارای اختیار از دیگر ویژگی های مذاکرات بود.علاوه بر ریاست دکترعراقچی وزیر امورخارجه،همراهی نیروهای متخصص دستگاه دیپلماسی با تجارب گسترده حائز اهمیت است؛افرادی که موضوع مذاکره را به خوبی میشناسند و تجربه مذاکرات برجام را نیز دارند. تیم مذاکرهکننده آمریکا به ریاست استیو ویتکاف که در مواضع خود،تمایل به پیشبرد مذاکره را در جهت منافع دو کشور نشان داد نیز میتواند امید به پیشرفت مذاکرات را افزایش دهد.
5. ویژگی بعدی،پُر بودن دست ایران و دارا بودن منطق قوی در مذاکره است.آمریکا بارها اعلام کرده که مخالف دستیابی ایران به بمب اتمی است و مذاکره کنندگان ایرانی با اتکا به فتوای رهبر معظم انقلاب مبنی بر تحریم ساخت بمب هسته ای و با توجه به همکاری صادقانه ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی،دارای دست پُر و منطق قوی در مذاکرات هستند.آمریکا می داند که علیرغم برخی اظهارنظرهای غیر رسمی،تصمیم قطعی ایران عدم انحراف برنامه هسته ای از مسیر صلح آمیز است و ساخت بمب اتمی در دکترین دفاعی ما جایی ندارد.در مقابل، مطالبه اصولی جمهوریاسلامی، رفع تحریم هاست و قویا خواستار پذیرش و تثبیت حق خود برای داشتن انرژی هستهای برای مصارف صلحآمیز ولغو تحریم های ظالمانه است.
6.ایران هیچگاه منعی برای همکاری اقتصادی با آمریکا نداشته و اگر ترامپ واقعا بهدنبال تامین منافع اقتصادی آمریکاست باید با پرهیز از تهدید و فشار،مسیر همکاری اقتصادی با ایران را هموار کند.در عین حال مسئولین ایرانی نیز هشیار هستند و در مسیر کم اثر کردن تحریمها،پیشرفت اقتصادی کشور را وابسته به مذاکرات و تصمیم آمریکا نخواهند کرد.
در مجموع، اقدام جدی آمریکا برای تامین مطالبات ایران و صداقت در پایبندی به تعهدات خود، می تواند ضامن موفقیت این دوراز مذاکرات و تامین منافع دو کشور باشد.