در دوران بارداری جنین تمام مواد مغذی لازم برای رشد و تکامل خود را از بدن مادر دریافت میکند. بنابراین واضح است که مادر باردار بیش از زمانی که هنوز باردار نبوده است، به ویتامینها و مواد معدنی نیاز دارد. مصرف قرص مولتی ویتامین بارداری موجب میشود تا از بابت تامین مواد مغذی اطمینان حاصل شده و کمبودی در بدن مادر باردار و کودک وی وجود نداشته باشد. ممکن است این سوال برای شما پیش آید که آیا همه خانمهای باردار باید از مولتی ویتامین بارداری استفاده کنند؟ ضرورت مصرف مولتی ویتامین در بارداری را در این مطلب برای شما شرح خواهیم داد.
فرق مولتی ویتامین دوران بارداری با مولتی ویتامین معمولی
در مقایسه با یک مولتی ویتامین معمولی قرصهای ویتامینی که در دوران بارداری تجویز میشوند، مقادیر بیشتری ویتامین و مواد معدنی دارند. بهتر است با صلاحدید پزشک مصرف مولتی ویتامین بارداری از قبل از حامله شدن آغاز شود. در دوران بارداری جنین در حال رشد تمام مواد مغذی لازم را از بدن مادر دریافت میکند. اگر مادر چند قلو باردار باشد، نسبت به کسی که فقط یک جنین در رحم دارد، به ویتامینهای بیشتری جهت حفظ سلامتی نیاز دارد.
به این نکته توجه داشته باشید که در صورتیکه تغذیه فرد و سبک زندگی سالم باشد، ممکن است نیازی به مصرف مولتی ویتامین در دوران بارداری وجود نداشته باشد. البته این مسئله را پزشک باید تعیین نماید. به خصوص اگر مادر باردار گیاهخوار بوده یا آلرژی غذایی خاصی داشته باشد، ضرورت مصرف مولتی ویتامین در بارداری بیشتر میشود. در مواردی که فرد کمبود غذایی خاصی در بدن خود داشته باشد، مثلا از کمخونی یا کمبود کلسیم رنج ببرد، ممکن است پزشک به جای مولتی ویتامین، قرص آهن یا کلسیم برای وی تجویز نماید.
بیشتر بخوانید: ضرورت مصرف مولتی ویتامین مینرال قبل از بارداری
کدام مواد مغذی در بارداری اهمیت بیشتری دارند؟
تامین همه مواد مغذی در بارداری اهمیت دارند اما بعضی از آنها در رشد و تکامل جنینی که در بدن مادر است موثرتر از بقیه به نظر میرسد:
فولیک اسید
اسید فولیک یکی از ویتامینهای گروه ب است که به جلوگیری از نقص لوله عصبی (NTD) در جنین و نقصهای مادرزادی کمک میکند. مصرف فولیک اسید از قبل از بارداری باید آغاز شده و تا پایان بارداری ادامه یابد. پیشگیری از نقایص قلبی و نقایص مادرزادی مثل شکاف کام و لب نیز از دیگر مزایای مصرف فولیک اسید در دوران بارداری است.
آهن
این عنصر برای اکسیژنرسانی به کودک نیاز است. مادر باردار ۲ برابر بیش از گذشته به ماده معدنی آهن نیاز دارد تا دچار کمخونی نشود. بدن انسان از آهن برای ساخت هموگلوبین استفاده میکند و به این ترتیب انتقال اکسیژن از ریهها به دیگر اندامها صورت میگیرد.
کلسیم
اگر کلسیم در دوران بارداری به اندازه کافی مصرف نشود، بدن کلسیم مورد نیاز خود را از استخوانها میگیرد و در آینده ریسک ابتلا به پوکی استخوان بیشتر خواهد شد. یک زن باردار روزانه به ۱۰۰۰ میلیگرم کلسیم نیاز دارد. لبنیات بهترین منابع طبیعی برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن هستند.
ویتامین D
محافظت از سیستم ایمنی، کمک به عملکرد اعصاب و ماهیچهها و کمک به جذب بهتر کلسیم در بدن از مزایای مصرف ویتامین دی است. در دوران بارداری مادر روزانه به ۶۰۰ واحد بین المللی ویتامین D نیاز دارد. ماهیهای چرب مثل سالمون از بهترین منابع غذایی برای تامین ویتامین دی هستند.
DHA
دکوزاهگزانوئیک اسید یکی از اسیدهای چرب امگا ۳ است که به رشد مغز و سلامت بینایی در جنین کمک میکند. شاهماهی و سالمون از بهترین منابع تامین امگا ۳ برای بدن هستند. این ترکیب مغذی معمولا در مولتی ویتامینها وجود ندارد بنابراین اگر لازم باشد باید به طور جداگانه قرص آن مصرف شود.
ید
ماده معدنی ید به رشد سیستم عصبی جنین که شامل مغز، نخاع و اعصاب میشود، کمک میکند. برای ساخت هورمونهای تیروئید هم افراد به مقادیر مناسبی از ید نیاز دارند. در دوران بارداری روزانه به ۲۲۰ میکروگرم ید نیاز است. نمک ید دار، ماهی و غلات غنی شده با ید از بهترین منابع حاوی ید محسوب میشوند.
بنابراین اگر باردار هستید اطمینان حاصل کنید که در مکمل مصرفی شما مواد مغذی بالا حتما وجود داشته باشند.
ضرورت مصرف مولتی ویتامین در بارداری
به دلایل زیر معمولا به همه خانمهای بارداری توصیه میشود که از مولتی ویتامین بارداری استفاده کنند:
کاهش احتمال زایمان زودرس
تامین موثر کلیه مواد مغذی برای بدن موجب میشود تا ریسک زایمان پیش از موعد به حداقل برسد. بر اساس تحقیقات یکی از ویتامینهایی که کمبود آن سبب زایمان زودرس میشود، ویتامین D است. متاسفانه آمارها نشان میدهد که بیش از ۶۰% زنان باردار از کمبود ویتامین دی رنج میبرند. در صورت کمبود این ویتامین ممکن است قرص ویتامین دی نیز در کنار مولتی ویتامین توسط پزشک تجویز شود.
کم کردن ریسک تولد نوزاد با وزن کم
آیا میدانستید که یکی از مهمترین علل مرگ و میر اطفال زیر ۵ سال، وزن کم آنها به هنگام تولد است؟ مطالعات نشان میدهد که مصرف قرص مولتی ویتامین در بارداری به طور کاملا آشکار از تولد نوزاد با وزن کم پیشگیری به عمل میآورد. مصرف مولتی ویتامین دوران بارداری تولد نوزادان کموزن را تا ۱۷% کاهش میدهد. حتی سازمان بهداشت جهانی نیز به مادران باردار توصیه میکند که حتما از مکملهای حاوی آهن و اسید فولیک در دوران حاملگی استفاده کنند تا فرزند آنها از وزن مناسبی به هنگام تولد برخوردار باشد.
بیشتر بدانید: تفاوت مولتی ویتامین ایرانی و خارجی در بارداری چیست؟
پیشگیری از پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری
ضرورت مصرف مولتی ویتامین در بارداری از این جهت نیز هست که این فرآورده از پره اکلامپسی پیشگیری به عمل میآورد. پره اکلامپسی یکی از شایعترین مشکلات دوران بارداری به شمار میآید که معمولا با علائمی همچون فشار خون بالا، ورم و دفع پروتئین همراه است. این عارضه عموما در ماههای آخر بارداری (هفته بیستم به بعد) خود را نشان میدهد. در صورت عدم کنترل پره اکلامپسی ممکن است سلامت مادر و جنین به خطر بیفتد. بعضی از مطالعات نشان میدهند که تغذیه نامناسب احتمال بروز این عارضه را افزایش میدهد.
کاهش عوارض بارداری
مولتی ویتامین محصولی است که ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن را تامین میکند. مادر باردار به کمک مولتی ویتامین میتواند شکافهای تغذیهای در بدن خود را جبران کرده و از سلامت بیشتری برخوردار شود. پژوهشها نشان میدهند افرادی که پیش از بارداری از مولتی ویتامین استفاده کردهاند یا مصرف این محصول را درست در ابتدای بارداری خود شروع کردهاند، کمتر از سایرین دچار عوارض بارداری مثل حالت تهوع و استفراغ شده و از حال عمومی و انرژی بیشتری برخوردار هستند. معمولا مولتی ویتامینها شامل ویتامینهای گروه B مثل B6 بوده و به همین دلیل در کاهش تهوع صبحگاهی موثر عمل میکنند.
کم کردن ریسک تولد نوزاد با نقص عضو
ضرورت مصرف مولتی ویتامین در بارداری به دلیل کاهش ریسک تولد نوزاد با نقص عضو نیز میتواند باشد. البته در این زمینه بیش از هر چیز تامین اسید فولیک (ویتامین B9) است که ضرورت دارد. حتی به خانمها توصیه میشود که ۳ ماه پیش از بارداری نیز قرص اسید فولیک بخورند. مصرف اسید فولیک قبل و همچنین در ابتدای بارداری به جلوگیری از نقص لوله عصبی کمک کرده و از سلامت مغز و ستون فقرات محافظت به عمل میآورد. همچنین برخی از مطالعات نشان میدهند که تامین مواد مغذی برای مادر باردار در پیشگیری از نقاص قلبی مادرزادی و شکاف کام و لب نیز موثر است.
بهترین زمان مصرف مولتی ویتامین در بارداری
ضرورت مصرف مولتی ویتامین در بارداری را برایتان شرح دادیم. در صورت بارداری اجازه دهید بهترین زمان مصرف مولتی ویتامین را پزشک برای شما تعیین کند. اما به طور معمول توصیه میشود که این مکمل را قبل از خواب یا در کنار وعدههای غذایی بخورید. در این حالت عوارض جانبی مولتی ویتامین مثل حالت تهوع کمتر خواهد شد.
از چه زمانی مصرف مولتی ویتامین باید آغاز شود؟
زمان مصرف مولتی ویتامین بارداری بهتر است توسط پزشک تعیین شود و ممکن است در هر فرد متفاوت باشد. پزشک با توجه به کمبودهای تغذیهای در بدن شما تشخیص میدهد که مصرف چه ویتامین یا ماده معدنی ضرورت دارد. بیشتر پزشکان مصرف مولتی ویتامین را از پیش از بارداری تجویز کرده و تا چند ماه پس از اتمام بارداری نیز همچنان توصیه میکنند. حتی لازم است بسیاری از زنان در دوران شیردهی نیز مولتی ویتامین مصرف کنند. بنابراین در صورتی که قصد باردار شدن دارید، به پزشک مراجعه نموده و زیر نظر وی و در زمانی که او تعیین میکند مصرف مولتی ویتامین را آغاز کنید.
کلام پایانی
در این مطلب شما را با ضرورت مصرف مولتی ویتامین در بارداری آشنا کردیم. امروزه با توجه به سبک زندگی ماشینی و تغذیههای نامناسب کمبود مواد مغذی در بسیاری از افراد دیده میشود. توجه به جبران این کمبود در دوران بارداری اهمیت بیشتری مییابد زیرا جنین به طور مستقیم از بدن مادر تغذیه میشود. برای جلوگیری از سقط جنین، تولد زود هنگام نوزاد، مسمومیت حاملگی و نقصهای مادرزادی در نوزاد بهتر است حتما با تجویز پزشک مولتی ویتامین بارداری مورد مصرف قرار گیرد.
سوالات متداول در مورد ضرورت مولتی ویتامین در بارداری
آیا اگر در دوران بارداری تغذیه سالم باشد، همچنان مصرف مولتی ویتامین ضرورت دارد؟
بله؛ پزشکان معمولا حتی اگر تغذیه فرد ایدهآل باشد برای جلوگیری از بوجود آمدن هر نوع کمبود در ویتامینها و مواد معدنی مصرف مولتی ویتامین را تجویز میکنند.
کدام ویتامینها حتما باید در مولتی ویتامین بارداری باشد؟
فولیک اسید، آهن، ید، کلسیم و ویتامین دی حتما باید در مولتی ویتامین بارداری باشند. به مصرف مناسب اسیدهای چرب امگا ۳ نیز باید توجه شود.
از چه زمانی باید مولتی ویتامین بارداری مصرف کرد؟
به محض اینکه متوجه شدید باردار هستید، به پزشک مراجعه کرده و پاسخ این پرسش را از وی بگیرید. در بسیاری از موارد لازم است پیش از اقدام به بارداری مصرف مولتی ویتامین آغاز شده و تا اتمام دوران شیردهی ادامه یابد.
شایعترین علائم کمبود مواد مغذی در دوران بارداری چیست؟
ضعف، خستگی، بیحالی، ضعف عضلانی و گیجی از مهمترین علائم کمبود ویتامینها در بدن مادر باردار هستند.
کدام ویتامین ممکن است در مولتی ویتامین به اندازه کافی نباشد؟
کلسیم و ویتامین دی ممکن است در حد کافی در مولتی ویتامین نباشند. پس شاید لازم باشد به طور جداگانه در قالب مکمل مصرف شوند. امگا ۳ نیز در بیشتر مولتی ویتامینها وجود ندارد.
عوارض مولتی ویتامین بارداری چیست؟
معمولا بدون عارضه است اما گاه ممکن است سبب حالت تهوع و اختلالات گوارشی شود.
کدام ویتامین برای مادر باردار و جنین خطرناک است؟
هیچ ویتامین و ماده مغذی خطرناک نیست اما مصرف بیش از حد بعضی از آنها با عوارض ناگواری ممکن است همراه باشد. مثلا ویتامین A که محلول در چربی است حتما باید در دوز تعیین شده مورد استفاده قرار گیرد تا از مسمومیت و عوارض جانبی پیشگیری به عمل آید.
بهترین زمان مصرف قرص مولتی ویتامین مینرال در بارداری چه وقت است؟
بهتر است در کنار وعدههای غذایی همراه با یک لیوان آن مصرف شود تا احتمال بروز عوارض جانبی به حداقل برسد.
بین مصرف مولتی ویتامین در بارداری و چاقی ارتباطی وجود دارد؟
از لحاظ علمی خیر. اما بعضی از خانمها اینچنین میگویند که این فرآورده اشتهای آنها را افزایش داده و منجر به چاقی میشود. در این صورت بهتر است با پزشک مشورت شود.
لطفا به این مقاله امتیاز بدهید[مجموع: ۰ میانگین: ۰]
نوشته ضرورت مصرف مولتی ویتامین در بارداری چیست ؟ اولین بار در مجله داروخانه مثبت سبز. پدیدار شد.