درباره بیماری عروقی کلاژن بدانیم!

بیماری عروقی کلاژن(collagen-vascular) به گروهی از شرایط اطلاق می شود که باعث التهاب مزمن در بافت های همبند شما می شود. بسیاری از این بیماری ها نیز بیماری های خود ایمنی هستند. به ندرت، ممکن است یک بیماری عروقی کلاژن ژنتیکی داشته باشید. هیچ درمانی برای این بیماری ها وجود ندارد، اما درمان می تواند به مدیریت علائم کمک کند.
در ادامه به بررسی علمی و دقیق تر این بیماری و راه های پیشگیری از آن می پردازیم.
بیماری عروقی کلاژن چیست؟ بیماری عروقی کلاژن به گروهی از شرایط اطلاق می شود که باعث التهاب مزمن (طولانی مدت) در بافت های همبند شما می شود. بافت های همبند استخوان ها، ماهیچه ها و رباط های شما را در کنار هم نگه می دارند. کلاژن یکی از انواع بافت همبند است که ساختار پوست، استخوان ها و مفاصل شما را فراهم می کند.
نام دیگر بیماری عروقی کلاژن بیماری بافت همبند است. شایع ترین انواع بیماری های عروقی کلاژن، بیماری های خود ایمنی هستند. این بیماری ها باعث می شوند که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه بافت های سالم را هدف قرار دهد و باعث التهاب شود.
انواع بیماری عروقی کلاژن بسیاری از بیماری های عروقی کلاژن، ..

بیماری عروقی کلاژن(collagen-vascular) به گروهی از شرایط اطلاق می شود که باعث التهاب مزمن در بافت های همبند شما می شود. بسیاری از این بیماری ها نیز بیماری های خود ایمنی هستند. به ندرت، ممکن است یک بیماری عروقی کلاژن ژنتیکی داشته باشید. هیچ درمانی برای این بیماری ها وجود ندارد، اما درمان می تواند به مدیریت علائم کمک کند.

در ادامه به بررسی علمی و دقیق تر این بیماری و راه های پیشگیری از آن می پردازیم.

بیماری عروقی کلاژن چیست؟

بیماری عروقی کلاژن به گروهی از شرایط اطلاق می شود که باعث التهاب مزمن (طولانی مدت) در بافت های همبند شما می شود. بافت های همبند استخوان ها، ماهیچه ها و رباط های شما را در کنار هم نگه می دارند. کلاژن یکی از انواع بافت همبند است که ساختار پوست، استخوان ها و مفاصل شما را فراهم می کند.

نام دیگر بیماری عروقی کلاژن بیماری بافت همبند است. شایع ترین انواع بیماری های عروقی کلاژن، بیماری های خود ایمنی هستند. این بیماری ها باعث می شوند که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه بافت های سالم را هدف قرار دهد و باعث التهاب شود.

انواع بیماری عروقی کلاژن

بسیاری از بیماری های عروقی کلاژن، بیماری های خود ایمنی هستند، مانند:

  • اسپوندیلیت آنکیلوزان
  • لوپوس (لوپوس اریتماتوز سیستمیک)
  • روماتیسم مفصلی
  • اسکلرودرمی
  • سندرم شوگرن
  • آرتریت تمپورال

همچنین ممکن است یک بیماری عروقی کلاژن ژنتیکی داشته باشید. اختلالات ژنتیکی به دلیل جهش (تغییر) در ژن های خاص رخ می دهد. نمونه هایی از بیماری های عروقی کلاژن ژنتیکی عبارتند از:

  • سندرم اهلرز-دانلوس
  • سندرم مارفان
  • استئوژنز ناکامل

بیماری عروقی کلاژن

بیماری عروقی مختلط کلاژن چیست؟

بیماری عروقی کلاژن مختلط زمانی است که شما علائم انواع مختلفی از بیماری های عروقی کلاژن را دارید. علائم ممکن است متناوب باشد (آنها می آیند و می روند) در طی چندین سال. بیماری عروقی کلاژن مختلط ممکن است باعث شرایط زیر شود:

  • دیسفاژی (مشکل در بلع)
  • خستگی
  • تورم انگشت
  • سوزش سردل
  • درد عضلانی یا درد مفاصل
  • پدیده رینود
  • تنگی نفس

چه کسانی ممکن است به بیماری عروقی کلاژن مبتلا شوند؟

هر کسی احتمال دارد به بیماری عروقی کلاژن مبتلا شود. زنان ممکن است بیشتر به انواع خاصی از بیماری عروقی کلاژن مانند لوپوس، RA یا اسکلرودرمی مبتلا شوند. بیماری های عروقی کلاژن نیز در دهه ۳۰ یا ۴۰ زندگی شما بیشتر احتمال دارد.

چه چیزی باعث بیماری عروقی کلاژن می شود؟

کارشناسان نمی دانند چه چیزی باعث بیماری های عروقی کلاژن خودایمن می شود. برخی از محققان فکر می کنند که ممکن است به این دلیل ایجاد شوند که برخی باکتری ها، ویروس ها یا داروها منجر به تغییراتی در سیستم ایمنی بدن شما می شوند. برخی از بیماری های خودایمنی، مانند لوپوس، معمولا در خانواده ها ایجاد می شوند.

بیماری های عروقی کلاژن ارثی به دلیل جهش های ژنی رخ می دهد. شما ممکن است جهش ژنی را از یکی یا هر دوی والدین خود به ارث ببرید. یا ممکن است بدون هیچ دلیل مشخصی اتفاق بیفتد.

علائم بیماری عروقی کلاژن

علائم بیماری عروقی کلاژن بسته به شرایط خاصی که دارید می تواند متفاوت باشد. به طور کلی، بسیاری از بیماری های عروقی کلاژن علائمی مانند:

  • خستگی
  • تب
  • درد مفاصل
  • دردهای عضلانی
  • ضعف عضلانی
  • بثورات پوستی

برخی از بیماری های عروقی کلاژن نیز ممکن است آسیب پذیری شما را در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) افزایش دهند. به عنوان مثال، در افراد مبتلا به لوپوس، آسیب های ناشی از نور خورشید یا آفتاب سوختگی می تواند منجر به راش های شدید و تاول مانند واکنش های آلرژیک شود.

بیماری عروقی کلاژن چگونه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص بیماری عروقی کلاژن، پزشک علائم شما را مورد بحث قرار می دهد. آنها شما را به لحاظ فیزیکی برای علائم مشکلات بافت همبند معاینه می کنند. آنها پوست، مفاصل یا عضلات شما را بررسی می کنند.

همچنین در طول تشخیص بیماری عروقی کلاژن آزمایشاتی انجام می دهید، مانند:

  1. تست های تصویربرداری، مانند سی تی اسکن یا اشعه ایکس، برای بررسی استخوان ها یا اندام های شما.
  2. آزمایش ادرار برای آزمایش ادرار برای علائم عفونت یا جستجوی پروتئین های خاص.
  3. آزمایش خون برای ارزیابی سطح هورمون شما و رد سایر بیماری هایی که می توانند باعث علائم مشابه شوند.
  4. اکوکاردیوگرافی برای بررسی عملکرد قلب و جریان خون در قلب شما.
  5. بیوپسی برای بررسی نمونه کوچکی از بافت همبند شما در زیر میکروسکوپ.

بیماری عروقی کلاژن

بیماری عروقی کلاژن چگونه درمان می شود؟

هیچ درمانی برای بیماری های عروقی کلاژن وجود ندارد. اما ممکن است علائم را با درمان کنترل کنید. درمان های رایج برای بیماری های بافت همبند عبارتند از:

  1. کورتیکواستروئیدها، داروهایی برای کاهش التهاب و تثبیت سیستم ایمنی بدن شما.
  2. سرکوب کننده های ایمنی، داروهایی که به طور ایمن سیستم ایمنی شما را کاهش می دهند تا از حمله به بافت های سالم جلوگیری کند.
  3. فیزیوتراپی برای افزایش قدرت و دامنه حرکتی و کاهش درد عضلات یا مفاصل.

آیا برای بیماری بافت همبند نیاز به جراحی دارم؟

اکثر افراد برای درمان بیماری بافت همبند نیازی به جراحی ندارند. اگر شرایطی دارید که باعث آسیب شدید مفصلی شده است، پزشک شما ممکن است جراحی تعویض مفصل را توصیه کند. این درمان در افراد مبتلا به برخی بیماری های بافت همبند مانند روماتیسم مفصلی رایج تر است.

چگونه می توانم از بیماری عروقی کلاژن جلوگیری کنم؟

هیچ راهی برای پیشگیری از بیماری عروقی کلاژن وجود ندارد. از آنجایی که بیماری های عروقی کلاژن باعث التهاب مزمن می شوند، ممکن است اقداماتی را برای کاهش التهاب انجام دهید، مانند:

  • خوردن غذاهای ضد التهاب.
  • حفظ شاخص توده بدنی (BMI) سالم برای سن، جنس و نوع بدن شما.

بیماری عروقی کلاژن چگونه بر عروق خونی من تأثیر می گذارد؟

برخی از بیماری های عروقی کلاژن، مانند RA، می توانند باعث التهاب در رگ های خونی شما شوند (واسکولیت). التهاب می تواند منجر به باریک شدن رگ های خونی و محدود شدن جریان خون شود.

بدون درمان، محدود شدن جریان خون می تواند منجر به مشکلات قلبی و اندام شود. اگر نوعی بیماری عروقی کلاژن دارید که باعث باریک شدن رگ های خونی می شود، پزشک شما می تواند درمان هایی را برای کاهش التهاب و بهبود جریان خون به شما ارائه دهد.

نکات پایانی

بیماری های عروقی کلاژن شرایطی هستند که باعث التهاب مزمن می شوند. بسیاری از بیماری های خودایمنی بیماری های عروقی کلاژن هستند. برخی از انواع نادر بیماری های عروقی کلاژن ژنتیکی هستند. بیماری های عروقی کلاژن ممکن است باعث خستگی، درد عضلانی، درد مفاصل یا بثورات پوستی شوند. هیچ درمانی برای بیماری های عروقی کلاژن وجود ندارد. ارائه دهنده شما می تواند گزینه های درمانی را برای کاهش علائم ارائه دهد.