نشاسته مقاوم و نقش آن در سلامت بدن

تاریخ آخرین آپدیت j F Y
نشاسته بخش اعظم کربوهیدرات هایی را که ما در طول روز مصرف می کنیم تشکیل می دهد. نشاسته در بیشتر مواد غذایی حاوی کربوهیدرات موجود است. برخی از انواع نشاسته، به نشاسته مقاوم به هضم معروف می باشند. نشاسته ها زنجیره های بلندی از گلوکز می باشند. این ماده در سیب زمینی، خوارکی های مختلف و غلات وجود دارد. نشاسته در بدن ما به طور کامل هضم نمی شود و گاهی مقداری از آن بدون هیچ تغییری از بدن ما دفع می گردد. به این نشاسته که در برابر هضم مقاوم است نشاسته مقاوم می گویند که ساز و کاری شبیه فیبر محلول در بدن دارد. در مطلب پیش رو بیشتر به نشاسته مقاوم و نقش آن برای بدن می پردازیم.
چند نوع نشاسته مقاوم داریم؟ نوع اول: دانه ها، غلات و حبوبات حاوی این نشاسته می باشند. از آنجا که این نشاسته محدود به دیواره های سلول گیاهی است در مقابل هضم مقاوم است. نوع دوم: در خوراکی های نشاسته ای همچون موز سبز و سیب زمینی خام وجود دارد. نوع سوم: زمانی که برخی خوراکی های نشاسته ای مانند سیب زمینی و برنج، پخته و سپس سرد شوند این نشاسته تشکیل می شود. خنک شدن این خوراکی ها باعث می شود نشاسته های قابل..

تاریخ آخرین آپدیت j F Y

نشاسته بخش اعظم کربوهیدرات هایی را که ما در طول روز مصرف می کنیم تشکیل می دهد. نشاسته در بیشتر مواد غذایی حاوی کربوهیدرات موجود است. برخی از انواع نشاسته، به نشاسته مقاوم به هضم معروف می باشند. نشاسته ها زنجیره های بلندی از گلوکز می باشند. این ماده در سیب زمینی، خوارکی های مختلف و غلات وجود دارد. نشاسته در بدن ما به طور کامل هضم نمی شود و گاهی مقداری از آن بدون هیچ تغییری از بدن ما دفع می گردد. به این نشاسته که در برابر هضم مقاوم است نشاسته مقاوم می گویند که ساز و کاری شبیه فیبر محلول در بدن دارد. در مطلب پیش رو بیشتر به نشاسته مقاوم و نقش آن برای بدن می پردازیم.

چند نوع نشاسته مقاوم داریم؟

  • نوع اول: دانه ها، غلات و حبوبات حاوی این نشاسته می باشند. از آنجا که این نشاسته محدود به دیواره های سلول گیاهی است در مقابل هضم مقاوم است.
  • نوع دوم: در خوراکی های نشاسته ای همچون موز سبز و سیب زمینی خام وجود دارد.
  • نوع سوم: زمانی که برخی خوراکی های نشاسته ای مانند سیب زمینی و برنج، پخته و سپس سرد شوند این نشاسته تشکیل می شود. خنک شدن این خوراکی ها باعث می شود نشاسته های قابل هضم از طریق فرآیند پس رفت به نشاسته مقاوم تبدیل شوند.
  • نوع چهارم: این نوع را از راه فرآیندهای شیمیایی در کارخانه تولید می کنند.

باید در نظر داشت در برخی خوراکی ها چندین نوع نشاسته می تواند به صورت همزمان وجود داشته باشد. این مسئله به شکل فرآوری شدن آن خوراکی مربوط می باشد و باعث تغییر میزان نشاسته آن خوراکی می شود. به طور مثال زمانی که موز برسد و زرد شود نشاسته مقاوم آن کاهش می یابد و به نشاسته معمولی تبدیل می گردد.

نشاسته مقاوم در بدن چگونه عمل می کند؟

عملکرد نشاسته مقاوم در بدن همانند فیبر محلول قابل تخمیر است. نشاسته مقاوم بدون اینکه در معده و روده کوچک هضم شود در آنها حرکت می کند و به پس روده خود را می رساند و در آنجا از باکتری های روده تغذیه می کند. جالب است بدانید تعداد باکتری ها در روده ما از تعداد سلول های بدنمان بیشتر هستند و به ازای هر سلول بدن ۱۰ باکتری در روده وجود دارد. به همین دلیل تنها ۱۰ درصد از سلول های بدن ما از غذایی که می خوریم تغذیه می شوند و ۹۰ درصد باقی آنها از نشاسته مقاوم و فیبرهای نامحلول قابل تخمیر تغذیه می کنند.

نشاسته مقاوم

فواید نشاسته مقاوم برای بدن

همانطور که اشاره شد نشاسته مقاوم خواص بی نظیری برای عملکرد بدن دارد که در ادامه به آنها می پردازیم:

موثر بر کنترل قند بدن

مطالعات نشان داده اند نشاسته مقاوم حساسیت به انسولین یا واکنش پذیری بدن نسبت به آن را می تواند بهبود دهد. این نشاسته تاثیرات مثبتی نیز روی کاهش سطح قند خون پس از خوردن وعده های غذایی دارد. اگر این ماده همراه صبحانه مصرف شود باعث می شود میزان بالا رفتن قند خون در وعده ناهار کاهش یابد.
تاثیرات این ماده در بهبود حساسیت به انسولین به اثبات رسیده است و از آنجا که مقاومت به انسولین عامل بسیاری از بیماری های جدی مانند بیماری های قلبی، چاقی، آلزایمر، سندرم متابولیک و دیابت نوع ۲ می باشد مصرف نشاسته مقاوم می تواند از بروز این بیماری ها جلوگیری نماید.
برخی مطالعات این فواید نشاسته مقاوم را تایید نمی کنند و به نظر می رسد تاثیر نشاسته مقاوم به مقدار مصرف و نوع نشاسته بستگی داشته باشد.

موثر در ساز و کار دستگاه گوارش

نشاسته مقاوم در روده بزرگ توسط باکتری ها هضم می شود و به اسیدهای چرب زنجیره کوتاه تبدیل می شود. مهم ترین اسید چرب زنجیره کوتاه بیوتریت است که سوخت ترجیحی سلول های پس روده می باشد. تغذیه باکتری های روده و افزایش مقدار بیوتریت دو خصیصه مهم نشاسته مقاوم می باشد. نشاسته مقاوم علاوه بر اینها باعث کاهش PH روده و التهاب روده می شود و همچنین خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد. همچنین اسیدهای چرب زنجیره کوتاهی که توسط سلول ها در پس روده استفاده نمی شوند به جریان خون، کبد و سایر نقاط بدن خود را می رسانند و اثرات مفیدی برای اعضای بدن دارند.
نشاسته مقاوم در بهبود اختلال های گوارشی نیز مفید می باشد و در بهبود بیماری هایی همچون بیماری کرون، یبوست، کولیت روده، دیورتیکولیت و اسهال نیز موثر می باشد.

کمک به کاهش وزن بدن

مطالعات نشان داده اند مکمل های فیبر محلول باعث احساس سیری و کاهش اشتها می شوند و به این ترتیب در کاهش وزن موثرند. نشاسته مقاوم که ساز و کاری شبیه فیبر محلول دارد می تواند همین اثر را در بدن داشته باشد. این ماده کالری کمتری نیز نسبت به نشاسته معمولی دارد و این ویژگی آن را ماده ای مفید در رژیم لاغری می نماید.

نشاسته مقاوم

چگونه از نشاسته خام استفاده کنیم؟

دو روش برای دریافت نشاسته مقاوم وجود دارد؛ شما می توانید آن را از مواد غذایی مصرفی دریافت کنید و یا مکمل های نشاسته مقاوم مصرف کنید.

توصیه های مهم در استفاده از نشاسته مقاوم:

  • مواد غذایی حاوی نشاسته مقاوم مانند سیب زمینی خام و پخته، موز، حبوبات و … سرشار از کربوهیدرات هستند. اگر رژیم غذایی کم کربوهیدرات دارید از مصرف آنها خودداری کنید.
  • مصرف بیش از حد این ماده خواص آن را افزایش نمی دهد و مقادیر بالاتر از ۵۰ تا ۶۰ گرم از بدن دفع می گردد.

مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطلب زیر را به شما پیشنهاد می دهد :

  • برنج چه خواصی برای بدن دارد؟
  • عفونت کاندیدا و تاثیر رژیم غذایی بر آن

لطفا امتیاز خود را به این مقاله ثبت نمایید[کل: ۰ میانگین: ۰]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.