درمان بی خوابی کودکان

بیخوابی کودکان مشکلی در به خواب رفتن، در خواب ماندن یا خیلی زود بیدار شدن آن ها است. درمان بیخوابی شامل تغییر در عادات خواب، درمان شناختی رفتاری و درمانهای پزشکی است. میزان خوابی که فرزندتان برای بازی، یادگیری و تمرکز در طول روز به آن نیاز دارد، به سن او بستگی دارد.
بیخوابی دوران کودکی چیست؟
بیخوابی در کودکان نوعی اختلال خواب است که شامل دشواری در به خواب رفتن یا بیدار شدن در شب میشود. بیخوابی میتواند در کوتاهمدت رخ دهد یا میتواند به طور منظم برای هفتهها، ماهها یا سالها ادامه یابد. بیخوابی در دوران کودکی یک مشکل رو به افزایش است. توصیههای خواب بسته به سن متفاوت است، به طوری که یک کودک 5 ساله به طور متوسط به 11 ساعت خواب و یک کودک 11 ساله به 9.5 ساعت خواب نیاز دارد.
علائم بیخوابی دوران کودکی چیست؟
تغییر در رفتار خواب فرزندتان مانند دیرتر به رختخواب رفتن، لزوماً مشکل خواب نیست. اما اگر نگران هستید که فرزندتان بیخوابی داشته باشد، نشانههایی وجود دارد که میتوانید در زمان خواب، در طول شب و در طول روز به آنها توجه نمایید. کودکی که از بیخوابی رنج میبرد احتمال دارد علائم زیر را نشان دهد:
- تنش یا نگرانی در مورد به خواب رفتن
- مشکل یادگیری در مدرسه و مشکلات حافظه
- نوسانات خلقی
- بیشفعالی
- خودداری از رفتن به رختخواب
- زمان زیادی طول میکشد تا به خواب برود
- اغلب از رختخواب بیرون میآید و درخواست چیزی میکند
- احساس خستگی میکند اما وقتی به رختخواب میرود ناگهان کاملاً بیدار میشود
- اغلب در طول شب از خواب بیدار میشود و نمیتواند دوباره بخوابد
- برای بیدار شدن مشکل دارد یا از بیرون آمدن از رختخواب در صبح امتناع میکند
- در طول روز برای مدت طولانی چرت میزند یا در مدرسه به خواب میرود
- کمبود انرژی دارد یا دائماً در طول روز احساس خستگی میکند
بیخوابی در نوجوانی شایع است زیرا در این زمان است که فرزند شما نسبت به دوران کودکی، دیرتر در شب ملاتونین آزاد میکند. این امر بر ریتم شبانهروزی فرزند شما تأثیر میگذارد. فرزند شما احتمال دارد تا حدود ساعت ۱۱ شب یا دیرتر احساس خوابآلودگی نکند، بنابراین میخواهد شبها دیرتر بخوابد. وقتی کودکان دیرتر به رختخواب میروند، اغلب صبحها نیز دیرتر بیدار میشوند.
چه چیزی باعث بیخوابی کودکان میشود؟
علل اصلی بیخوابی کودکان عبارتند از:
عادات نامناسب قبل از خواب: مانند تماشای تلویزیون یا تبلت قبل از خواب یا نداشتن یک برنامه منظم خواب
استرس: استرس میتواند نتیجه برنامههای نامنظم، مشکلات خانوادگی، تکالیف مدرسه یا امتحانات، اضطراب جدایی، قلدری یا ترسهای دوران کودکی باشد.
اختلالات خواب: مانند آپنه خواب و سندرم پای بیقرار
سایر علل پزشکی: به ندرت، سایر علل پزشکی نیز میتوانند در مشکلات خواب کودکان نقش داشته باشند مانند آسم شدید، درد ناشی از اوتیت یا قولنج، شب ادراری، سرما خوردگی، عفونت گوش یا اثر دارو
مصرف کافئین: به عنوان مثال مصرف نوشیدنیهای انرژیزا، قهوه، چای، شکلات یا کولا
آیا میتوان از بیخوابی در کودکان جلوگیری کرد؟
شما میتوانید با اتخاذ تعدادی از «عادتهای خواب» سالم، احتمال خواب ضعیف فرزندتان را کاهش دهید، از جمله رعایت زمان خواب و بیدار شدن منظم، خاموش کردن صفحه نمایش (از جمله تبلت و تلویزیون) حداقل یک ساعت قبل از خواب، اجازه ندادن به فرزندتان برای مصرف نوشیدنیهای گازدار قبل از خواب و اطمینان از تاریک بودن، دمای مناسب و سکوت اتاق خواب فرزندتان.
فراتر از این، شناسایی هر چیزی که احتمال دارد باعث استرس فرزندتان شود، مهم است. اگر هیچ یک از این راهکارها مؤثر نباشد، باید فرزندتان را نزد پزشک ببرید تا ببینید آیا علت پزشکی زمینهای وجود دارد یا خیر.
تشخیص بیخوابی کودکان
پزشک فرزند شما احتمالاً سوالات زیادی خواهد پرسید تا بفهمد چرا فرزند شما در خوابیدن مشکل دارد. پزشک همچنین فرزند شما را معاینه می کند تا هرگونه علائم یک مشکل پزشکی را بررسی کند. این گاهی اوقات شامل آزمایش خون نیز می باشد.
پزشک احتمالاً پیشنهاد کند که شما و فرزندتان پرسشنامهها یا نظرسنجیهایی را در مورد خواب فرزندتان تکمیل کنید. این میتواند به شما کمک کند تا مشکلات خواب فرزندتان را بهتر درک کنید. همچنین قبل از اینکه فرزندتان را برای بیخوابی نزد پزشک ببرید، پیگیری خواب فرزندتان در یک دفترچه میتواند مفید باشد. میتوانید این کار را برای چند هفته قبل از مراجعه به پزشک انجام دهید.
درمان بیخوابی کودکان
درمان بی خوابی کودکان به علت آن بستگی دارد. پزشک شما احتمالاً به شما توصیههای خواب میدهد و هر عاملی را که ممکن است باعث استرس کودک شود، بررسی میکند. فراتر از این، درمان میتواند شامل دارو، از جمله ملاتونین (هورمونی که به بدن کمک میکند به خواب برود) باشد. درمان مشکلات سینوسی نیز میتواند شامل استروئیدها و در موارد شدید، جراحی بینی باشد.
عادات خواب
گاهی اوقات درمان بیخوابی می تواند فقط تغییر عادات خواب فرزندتان باشد. این میتواند شامل موارد زیر باشد:
- اجتناب از چرت زدن در طول روز
- حذف ساعت از روی دیوار اتاق خواب
- تغییر زمان خواب فرزندتان
- داشتن یک برنامه و محیط خواب آرام و راحت
- تشویق فرزندتان به خوابیدن در شب به محض نشان دادن علائم خواب آلودگی
شربت پدیابست اسلیپ 150 میل
214,500 تومان
عادات روزانه
عادات روزانه کودکان میتواند در میزان خواب خوب آنها تأثیر بگذارد. مطمئن شوید که فرزند شما در طول روز فعالیت بدنی و دریافت زیاد نور طبیعی دارد. همچنین مطمئن شوید که فرزند شما یک وعده غذایی عصرانه رضایتبخش در یک زمان معقول دارد. احساس گرسنگی یا سیری بیش از حد قبل از خواب میتواند خوابیدن را برای فرزند شما دشوارتر کند.
درمان پزشکی
اگر یک بیماری یا اختلال خواب باعث بیخوابی فرزند شما میشود، احتمال دارد به نوعی درمان پزشکی نیاز داشته باشد. به عنوان مثال، اگر فرزند شما آپنه خواب دارد که ناشی از بزرگ شدن آدنوئیدها و لوزهها است، احتمالاً برای برداشتن آنها به عمل جراحی نیاز داشته باشد. این کار باید تنفس فرزند شما را در طول خواب بهبود بخشد و از بیدار شدن مکرر او جلوگیری کند.
درمان شناختی رفتاری
اگر افکار و نگرانیهای منفی، خوابیدن را برای فرزند شما دشوار میکند، می تواند از درمان شناختی رفتاری برای بیخوابی بهرهمند شود. این درمان میتواند به فرزند شما کمک کند تا با افکار منفی در مورد خواب مقابله کند تا بتواند آرامش یابد و به خواب برود. این درمان همچنین میتواند به فرزند شما کمک کند تا رفتاری را که خوابیدن را دشوار میکند شناسایی کند و آن را با رفتاری که خواب را تقویت میکند جایگزین کند.
داروی خواب
داروهای خواب به ندرت برای کمک به خواب کودکان و نوجوانان استفاده میشوند زیرا داروها میتوانند عوارض جانبی داشته باشند. حتی داروهای گیاهی نیز میتوانند عوارض جانبی داشته باشند. در برخی موارد شدید، احتمال دارد از داروی خواب برای مدت کوتاهی استفاده شود. به عنوان مثال، پزشک ممکن است ملاتونین تجویز کند.
فرزند شما نباید بدون توصیه و نظارت پزشکی ملاتونین مصرف کند. شما باید فقط در صورتی که پزشک به شما توصیه کرده و فقط در صورتی که پزشک بر درمان فرزندتان نظارت دارد، به او داروی خواب بدهید. هرگز بیش از دوز توصیه شده از هیچ دارویی به فرزندتان ندهید.
چه زمانی برای کودکان مبتلا به بیخوابی کمک بگیریم؟
اگر نگران هستید که بیخوابی بر سلامت، تکالیف مدرسه یا روابط فرزندتان تأثیر میگذارد، بهتر است با پزشک صحبت کنید. همچنین اگر بیخوابی باعث اضطراب فرزندتان میشود یا اگر بیش از حدود ۲ هفته ادامه دارد، به پزشک مراجعه نمایید. پزشک عمومی احتمال دارد شما را به یک متخصص اطفال یا روانشناس ارجاع دهد.
نکات پایانی
اگر فرزند شما بیخوابی دارد، به این معنی است که شب ها در به خواب رفتن مشکل دارد یا خیلی زود از خواب بیدار می شود. بیخوابی کوتاهمدت فقط چند روز طول میکشد. اما بیخوابی حاد یا طولانیمدت زمانی است که فرزند شما حداقل ۳ بار در هفته در خوابیدن مشکل دارد و این مشکل یک ماه یا بیشتر طول میکشد. اگر مشکلات خواب بر سلامت، تکالیف مدرسه یا روابط کودک یا نوجوان شما تأثیر گذاشته، باید به پزشک عمومی مراجعه نمایید.
منبع:
Childhood insomnia