فیبروکیستیک پستان چیست؟ تشخیص و درمان

فیبروکیستیک پستان یک بیماری غیرسرطانی شایع است که می تواند باعث ایجاد بافت دردناک و توده ای در سینه شود. علائم آن اغلب با چرخه قاعدگی یا سایر تغییرات هورمونی در نوسان است. اکثر افراد مبتلا به این عارضه نیازی به درمان ندارند. در این مقاله به نشانه های فیبروکسیتیک پستان، عوارض، نحوه تشخیص و درمان آن می پردازیم.
فیبروکیستیک پستان فیبروکیستیک پستان(fibrocystic-breast) یک بیماری شایع و غیر سرطانی است که باعث توده دردناک سینه می شود. این تغییرات در سینه، معمولاً بی ضرر هستند و نیازی به درمان ندارند. تغییرات فیبروکیستیک سینه، قبل از دوره قاعدگی و زمانی که سطح هورمون ها در نوسان است، بیشتر قابل توجه است. بیش از ۵۰ درصد از زنان ۲۰ تا ۵۰ سال، تغییرات فیبروکیستیک سینه را تجربه می کنند.
این تغییرات زمانی ایجاد می شوند که بافت فیبری سینه در یک ناحیه جمع شده و یک توده ایجاد می کند. این عارضه قبلاً بیماری سینه فیبروکیستیک نامیده می شد، اما پزشکان دیگر از این اصطلاح استفاده نمی کنند. زیرا تغییرات فیبروکیستیک پستان به دلیل تغییرات هورمونی رایج است و اگر سینه های فیبروکیستیک دارید، به این معنی نیست که..

فیبروکیستیک پستان یک بیماری غیرسرطانی شایع است که می تواند باعث ایجاد بافت دردناک و توده ای در سینه شود. علائم آن اغلب با چرخه قاعدگی یا سایر تغییرات هورمونی در نوسان است. اکثر افراد مبتلا به این عارضه نیازی به درمان ندارند. در این مقاله به نشانه های فیبروکسیتیک پستان، عوارض، نحوه تشخیص و درمان آن می پردازیم.

فیبروکیستیک پستان

فیبروکیستیک پستان(fibrocystic-breast) یک بیماری شایع و غیر سرطانی است که باعث توده دردناک سینه می شود. این تغییرات در سینه، معمولاً بی ضرر هستند و نیازی به درمان ندارند. تغییرات فیبروکیستیک سینه، قبل از دوره قاعدگی و زمانی که سطح هورمون ها در نوسان است، بیشتر قابل توجه است. بیش از ۵۰ درصد از زنان ۲۰ تا ۵۰ سال، تغییرات فیبروکیستیک سینه را تجربه می کنند.

این تغییرات زمانی ایجاد می شوند که بافت فیبری سینه در یک ناحیه جمع شده و یک توده ایجاد می کند. این عارضه قبلاً بیماری سینه فیبروکیستیک نامیده می شد، اما پزشکان دیگر از این اصطلاح استفاده نمی کنند. زیرا تغییرات فیبروکیستیک پستان به دلیل تغییرات هورمونی رایج است و اگر سینه های فیبروکیستیک دارید، به این معنی نیست که این یک بیماری است.

یکی از بهترین راه‌ها برای شناسایی تغییرات سینه، شناخت آن‌ها است. زمانی را به معاینه منظم سینه های خود اختصاص دهید و به شکل، اندازه و احساس آنها در هنگام لمس توجه نمایید. همچنین باید نوک سینه های خود را بررسی کنید و جهت آن ها را یادداشت نمایید، به ویژه اگر هنگام فشار دادن آنها ترشحاتی وجود دارد. این مراحل، راهی عالی است برای تشخیص اینکه چیزی در مورد سینه های شما متفاوت به نظر می رسد.

از آنجایی که تشخیص تغییرات در سینه‌ها به تنهایی دشوار می باشد، در صورت مشاهده هرگونه تغییر مانند توده‌های جدید یا توده‌هایی که بزرگ‌تر شده اند و درد سینه‌ای که از بین نمی‌رود، به پزشک مراجعه نمایید. پزشک معمولاً یک معاینه بالینی پستان انجام می دهد و یا آزمایش های تصویربرداری را برای رد سایر علل توده های سینه تجویز می کند.

علائم فیبروکیستیک پستان

در صورت داشتن تغییرات فیبروکیستیک سینه احتمال دارد متوجه علائم زیر شوید:

  • حساسیت یا درد سینه، معمولاً به سمت قسمت بیرونی و فوقانی
  • کیست های توده ای طناب مانند در سینه یا نزدیک زیر بغل (احتمال دارد که توده ها قبل از پریود بزرگتر شوند و سپس به اندازه معمول خود برگردند)
  • سینه های متورم یا حساس
  • ترشحات قهوه ای از نوک پستان (نه خونی)

برای برخی از افراد، علائم قبل از شروع قاعدگی بیشتر احساس می شود. برای برخی دیگر، علائم در طول چرخه قاعدگی یکسان باقی می مانند. با این حال، برخی افراد علائم بسیار خفیف یا غیرقابل توجهی دارند. تغییرات فیبروکیستیک پستان می تواند یک سینه یا هر دو سینه را تحت تاثیر قرار دهد.

سینه های فیبروکیستیک چه احساسی دارند؟

برآمدگی، رایج ترین روش برای توصیف تغییرات فیبروکیستیک سینه است. همچنین می توانند حالت طنابی (مانند طناب زیر پوست شما) یا ناهموار باشد. توده ها معمولاً سفت هستند اما می توانند از نظر اندازه متفاوت باشند. به عنوان مثال، برخی از توده ها می توانند به اندازه یک کشمش باشند در حالی که برخی دیگر بیشتر شبیه یک انگور هستند. توده ها همچنین متحرک هستند، بنابراین وقتی آنها را فشار می دهید می توانید حرکت آنها را زیر پوست خود احساس کنید.

چه چیزی باعث ایجاد فیبروکیستیک پستان می‌شود؟

در حالی که متخصصان کاملاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث ایجاد سینه های فیبروکیستیک می شود، آنها معتقدند که این امر به نوسان سطح هورمون ها به ویژه استروژن، در طول چرخه قاعدگی مربوط می شود. علائم سینه‌های فیبروکیستیک معمولاً درست قبل از پریود، زمانی که سطح استروژن کمتر است، اتفاق می‌افتد.

فیبروکیستیک پستان

چه افرادی بیشتر در معرض فیبروکیستیک پستان هستند؟

فیبروکیستیک پستان می تواند هر فردی را درگیر کند، اما در سنین قبل از یائسگی شایع تر است. تغییرات فیبروکیستیک سینه بعد از یائسگی نادر است مگر اینکه از درمان جایگزینی هورمون استفاده نمایید. سایر عوامل نیز می توانند خطر ابتلا به سینه های فیبروکیستیک را افزایش دهند، اما این عوامل هنوز در جامعه پزشکی مورد بحث هستند. نوشیدن الکل می تواند خطر تغییرات فیبروکیستیک سینه را به خصوص در افراد بین ۱۸ تا ۲۲ سال افزایش دهد. همچنین تصور می شود که کافئین، به شدت تغییرات فیبروکیستیک سینه کمک می کند.

عوارض احتمالی فیبروکیستیک پستان

هیچ عارضه جدی در فیبروکیستیک پستان وجود ندارد. تغییرات در سینه های فیبروکیستیک، به طور منظم رخ می دهد و اغلب با نوسانات هورمونی همزمان است. هیچ مطالعه ای وجود ندارد که نشان دهد تغییرات فیبروکیستیک سینه خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد یا به سرطان سینه کمک می کند. تنها نگرانی این است که احتمال دارد تشخیص بافت پیش سرطانی یا نگران کننده پستان در سینه های فیبروکیستیک دشوارتر باشد.

نحوه تشخیص فیبروکیستیک پستان

پزشک می‌تواند با اطمینان به شما بگوید که آیا فیبروکیستیک پستان دارید یا علائم شما به دلیل چیزهای جدی‌تری است. پزشک با پرسیدن علائم و گرفتن سابقه پزشکی کامل شما شروع می کند. سپس، احتمال دارد معاینه سینه انجام دهد یا درخواست ماموگرافی و سونوگرافی بدهد.

اگر توده بزرگ باشد، پزشک شما احتمال دارد تخلیه کیست (اسپیراسیون سوزنی) را برای بهبود علائم توصیه کند. پزشک از یافته‌های این آزمایش‌ها برای تعیین اینکه آیا آزمایش‌های بیشتر ضروری است یا خیر، استفاده خواهد کرد. گاهی اوقات نیز، اگر یک توده مشکوک به نظر برسد، می خواهد بیوپسی سینه انجام شود. توده ها می توانند در افراد مبتلا به فیبروکیستیک سینه عود کنند. اگر توده های بیشتری احساس کردید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

درمان فیبروکیستیک پستان

اکثر افراد برای تغییرات فیبروکیستیک سینه نیازی به درمان ندارند. می توانید درد خود را در خانه مدیریت نمایید و اقداماتی را برای احساس راحتی بیشتر انجام دهید. برخی از ایده ها برای کمک به احساس بهتر عبارتند از:

  • مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم مصرف نمایید.
  • هنگامی که سینه‌ها دردناک می‌شوند، کمپرس گرم یا سرد را روی سینه‌ها قرار دهید.
  • از سوتین راحت و حمایت کننده استفاده نمایید، به خصوص زمانی که علائم بدتر هستند.
  • از فعالیت های خاصی مانند ورزش های تماسی یا دویدن خودداری نمایید.
  • از خوردن غذاها و نوشیدنی های حاوی کافئین و چربی پرهیز کنید، زیرا احتمال دارد در برخی افراد علائم ناراحت کننده ایجاد کند. (مطالعات ثابت نکرده اند که اجتناب از این غذاها کمک کننده است.)
  • اگر علائم شما قابل پیش بینی باشد و از چرخه قاعدگی شما پیروی کند، پزشک ممکن است قرص های ضد بارداری را برای تنظیم سطح هورمون تجویز کند.
  • مکمل های ویتامین E و روغن گل مغربی مانند سافت ژل روغن گل مغربی و ویتامین E رزاویت یا کپسول روغن گل مغربی جالینوس می توانند درد سینه را در برخی از افراد مبتلا به سینه های فیبروکیستیک کاهش دهد.

چشم انداز تغییرات فیبروکیستیک پستان

داشتن سینه های فیبروکیستیک طول عمر یا کیفیت زندگی شما را تغییر نمی دهد. در بیشتر موارد، آنها دلیلی برای نگرانی نیستند و اکثر افراد متوجه می شوند که می توانند علائم را در خانه مدیریت کنند.

این نوع تغییرات سینه به تنهایی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمی دهد. اما همیشه بهتر است که مطمئن شوید هرگونه تغییر پستان، نشانه ای از یک مشکل جدی سلامتی نیست. پزشک شما بهترین فردی است که می تواند به شما بگوید تغییرات سینه نگران کننده یا طبیعی است. حتما به طور منظم به پزشک مراجعه نمایید و در مورد خطر ابتلا به سرطان سینه صحبت کنید.

چه زمانی برای بررسی فیبروکیستیک پستان باید به پزشک مراجعه کنم؟

هر گونه تغییر در سینه را باید به پزشک اطلاع دهید تا مشکلات جدی را رد کند. اگر متوجه علائم زیر شدید به پزشک مراجعه نمایید:

  • هر گونه توده جدید یا در حال رشد روی سینه یا زیر بغل
  • ترشحات نوک سینه یا نوک سینه های صاف و معکوس
  • تغییرات در بافت پوست سینه شما مانند فرورفتگی (بافت پوست پرتقال) یا پوسته پوسته شدن
  • درد سینه ای که پس از پایان قاعدگی از بین نمی رود

نکات پایانی

پیدا کردن توده ای در سینه یا درد سینه می تواند نگران کننده باشد. طبیعی است که ذهن شما به بدترین چیز فکر کند. اما همه تغییرات در سینه شما به این معنی نیست که چیزی اشتباه است. تغییرات فیبروکیستیک پستان طبیعی و رایج است و خطر ابتلا به سرطان سینه یا سایر بیماری ها را افزایش نمی دهد.

شما همیشه باید به پزشک در مورد هرگونه رشد یا توده جدید در بافت سینه خود اطلاع دهید. همچنین بهترین کاری که می توانید برای سلامت سینه خود انجام دهید این است که با بررسی منظم، اندازه، شکل و بافت سینه های خود را بشناسید. سپس، بیشتر قادر خواهید بود تغییرات را شناسایی کرده و به پزشک اطلاع دهید.