معرفی داروی زیکونوتید
زیکونوتید(ziconotide) یک داروی ضد درد و داخل نخاعی است که برای درمان دردهای مزمن استفاده می شود این دارو برای درمان دردهای شدید در بیمارانی است که نسبت به مسکن های دیگر مقاوم هستند. این دارو را فقط می توان به صورت داخل نخاعی تجویز کرد زیرا از سد خونی مغزی به خوبی عبور نمی کند. این دارو در درمان دردهای شدید و مزمن ثانویه به سرطان و دردهای غیر بدخیم اثربخشی دارد.
در این مقاله باموارد مصرف و عوارض این دارو بیشتر آشنا می شویم.
داروی زیکونوتید چیست؟ این دارو یک مسکن غیر مخدر است که سیگنال های درد از اعصاب به مغز را مسدود می کند. این دارو در افرادی که درد شدید دارند و داروهای مسکن در آنها جوابگو نیست یا نمی توانند از مسکن های دیگر استفاده کنند، به صورت تزریق داخل نخاعی توسط پزشک تجویز می شود. مصرف طولانی مدت زیکونوتاید منجر به ایجاد اعتیاد یا تحمل نمی شود.
موارد استفاده از زیکونوتید همانطور که قبل تر اشاره کردیم این دارو برای درمان درد های طاقت فرساّ در بیمارانی که تحمل درمان های دیگر (مثل مسکن های سیستمیک، درمان های کمکی، درمان با مورفین داخل نخاعی) را ندارند یا مسکن ها درد آنها را به طو..
زیکونوتید(ziconotide) یک داروی ضد درد و داخل نخاعی است که برای درمان دردهای مزمن استفاده می شود این دارو برای درمان دردهای شدید در بیمارانی است که نسبت به مسکن های دیگر مقاوم هستند. این دارو را فقط می توان به صورت داخل نخاعی تجویز کرد زیرا از سد خونی مغزی به خوبی عبور نمی کند. این دارو در درمان دردهای شدید و مزمن ثانویه به سرطان و دردهای غیر بدخیم اثربخشی دارد.
در این مقاله باموارد مصرف و عوارض این دارو بیشتر آشنا می شویم.
داروی زیکونوتید چیست؟
این دارو یک مسکن غیر مخدر است که سیگنال های درد از اعصاب به مغز را مسدود می کند. این دارو در افرادی که درد شدید دارند و داروهای مسکن در آنها جوابگو نیست یا نمی توانند از مسکن های دیگر استفاده کنند، به صورت تزریق داخل نخاعی توسط پزشک تجویز می شود. مصرف طولانی مدت زیکونوتاید منجر به ایجاد اعتیاد یا تحمل نمی شود.
موارد استفاده از زیکونوتید
همانطور که قبل تر اشاره کردیم این دارو برای درمان درد های طاقت فرساّ در بیمارانی که تحمل درمان های دیگر (مثل مسکن های سیستمیک، درمان های کمکی، درمان با مورفین داخل نخاعی) را ندارند یا مسکن ها درد آنها را به طور کامل برطرف نمی کنند ، تجویز می شود که به صورت داخل نخاعی در زمان نیاز شدید و با تشخیص پزشک، تزریق می شود.
طریقه مصرف زیکونوتید
این دارو به صورت شبانه روزی با استفاده از یک پمپ انفوزیون متصل به یک سوزن یا کاتتری که در فضای اطراف نخاع شما قرار داده شده است (تزریق داخل نخاعی) وارد بدن شما می شود. پمپ انفوزیون معمولا با جراحی در بدن شما کاشته می شود و در برخی موارد در خارج از بدن شما قرار می گیرد. این پمپ سرعت تزریق دارو به بدن شما را کنترل می کند.
در برخی بیماران لازم است از این دارو برای یک دوره چندین ساله استفاده شود.
دوز مصرف زیکونوتید
دوز مصرف این دارو تنها با تجویز پزشک تعیین می شود و معمولا بر اساس وزن شما متغیر است. در صورت افزایش یا کاهش وزن ، دوز مورد نیاز شما نیز تغییر کند.
دوز پیشنهادی معمولا در بزرگسالان ۰٫۱ میکروگرم در ساعت است که برابر با ۲٫۴ میکروگرم در روز از طریق دستگاه داخل نخاعی تزریق می شود. دوز مصرفی بیمار ممکن است بر اساس نیاز و پاسخدهی، تا حداکثر ۱۹٫۲ میکروگرم در روز (۰٫۸ میکروگرم در ساعت) توسط پزشک تشخیص داده شود.
در صورت فراموش کردن مصرف یک دوز چه باید کرد؟ از آنجایی که برنامه ریزی پمپ انفوزیون شما ، دوز شما را کنترل می کند، احتمال فراموش کردن یک دوز وجود ندارد.
عوارض مصرف زیکونوتید
این دارو نیز مانند هر داروی دیگر علاوه بر اثرات مفید و درمانگر ، عوارض جانبی نیز همراه دارد . اگرچه همه این عوارض جانبی ممکن است رخ ندهند، اما در صورت بروز هر یک از آنها به پزشک مراجعه نمایید.
با داروخانه آنلاین همراه باشید تا با عوارض این دارو بیشتر آشنا شویم:
- واکنش های آلرژیک : کهیر، مشکل در تنفس و تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو.
- تأثیر بر سیستم عصبی : در برخی از بیماران مصرف این دارو بر سیستم عصبی مرکزی آنها تأثیر می گذارد و هوشیاری را در آنها کاهش می دهد.
- افسردگی : احساس کم ارزشی، از دست دادن علاقه به چیزهایی که زمانی از آنها لذت می بردید، مشکلات جدید خواب، افکاری در مورد آسیب رساندن به خود.
- علائم مننژیت : تب، سردرد، سفتی گردن، افزایش حساسیت به نور، حالت تهوع، استفراغ، گیجی یا خواب آلودگی.
- تغییرات غیرعادی در خلق و خو یا رفتار : خشم، پرخاشگری، پارانویا، توهم، رفتار ریسک پذیر، مشکلات حافظه یا فکر.
این لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد مانند درد های عضلانی ، ادرار تیره ، احساس سبکی سر و موارد دیگر بنابراین در صورتی که هر تغییری در وضعیت سلامتی خود احساس کردید ، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
هشدار و منع مصرف زیکونوتید
در تصمیم گیری برای استفاده از یک دارو، خطرات مصرف دارو باید در مقابل فواید آن سنجیده شود. این تصمیمی است که شما و پزشکتان خواهید گرفت. برای این دارو موارد زیر باید در نظر گرفته شود:
- آلرژی: اگر تا به حال هر گونه واکنش غیرعادی یا آلرژیک به این دارو یا هر داروی دیگری داشته اید، همچنین اگر حساسیت های دیگری دارید، مانند آلرژی به غذاها، رنگ ها، مواد نگهدارنده یا حیوانات، به پزشک خود اطلاع دهید.
- اطفال: مطالعات مناسبی در مورد ارتباط سن با اثرات تزریق این دارو در کودکان انجام نشده است. بنابراین تزریق این دارو در کودکان توصیه نمی شود.
- سالمندان: با توجه به مطالعات انجام شده، تزریق این دارو در سالمندان عوارض تهدید کننده ای ندارد . با این حال، احتمال دارد برخی از بیماران مسن ، بعد از دریافت این دارو دچار گیجی و مشکلات کلیوی، کبدی یا قلبی مرتبط با افزایش سن شوند، که نیاز است با احتیاط و تنظیم دوز این عوارض کنترل شود .
- بارداری و شیردهی: مصرف این دارو در دوران شیردهی و بارداری توصیه نمی شود .
در صورت داشتن هر گونه مشکل پزشکی دیگر، به خصوص موارد زیر قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت نمایید:
- خونریزی کنترل نشده
- عفونت در محل تزریق میکرواینفیوژن
- انسداد کانال نخاعی
- افسردگی
- بیماری روانی و روان پریشی
- مصرف دارو های خاص مانند قرص خواب
توجه داشته باشید که زیکونوتید باید فقط به صورت تزریق داخل نخاعی از طریق پمپ انفوزیون تزریق شود و نباید مستقیماً در ورید یا قسمت دیگری از بدن تزریق شود.
زیکونوتید با چه دارو هایی تداخل دارد ؟
این دارو را با داروهای زیر مصرف نکنید:
- داروهای اختلال روانی مانند اسکیزوفرنی
- آرام بخش ها یا داروهای خواب آور
- دارو های تشنج یا باربیتورات ها
- داروهای ضد درد یا مخدر
- شل کننده های عضلانی
- داروهای بی حس کننده
همچنین مصرف این دارو اثرات الکل و سایر داروهایی مضعف CNS مانند آنتی هیستامین، داروهای آلرژی یا سرماخوردگی که می توانند شما را خواب آلود کنند و یا هوشیاری شما را کاهش دهند ، افزایش می دهد .
این لیست کامل نیست و سایر داروها ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند، از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی. بنابراین قبل از مصرف همزمان این دارو با دیگر دارو ها از عدم وجود هر گونه تداخل مطمئن شوید.
سوالات متداول
هنگام مصرف زیکونوتید از چه چیزی باید اجتناب کرد؟
تا زمانی که بدانید این دارو چه تأثیری بر شما خواهد داشت از رانندگی یا فعالیت های خطرناک خودداری کنید چرا که احتمال می رود واکنش های شما مختل شود همچنین توجه داشته باید که از نوشیدن الکل خودداری کنید.
اگر بیشتر از دوز تعیین شده زیکونوتید مصرف کنیم چه اتفاقی می افتد؟
علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل سرگیجه یا خواب آلودگی شدید، مشکلات بینایی، مشکلات گفتاری، سفتی در گردن یا پشت، حالت تهوع و استفراغ، یا از دست دادن هوشیاری باشد. در صورتی که بیش از حد نیاز از این دارو مصرف کردید و یا علائم ذکر شده را داشتید، فورا به مرکز فوریت های پزشکی مراجعه نمایید.
نکات پایانی
در صورتی که شما از داروی زیکونوتید برای درمان درهای شدید مصرف می کنید ، توجه داشته باشید که اگر هر تغییر در وضعیت جسمانی یا خلق و خوی خود مشاهده کردید ، سریعا آنرا با پزشک در میان بگذارید و در رابطه با سابقه های بیماری و دارویی خود با پزشک صادق باشید.