از علل خارش گوش چه می دانید؟
تاریخ آخرین آپدیت j F Y
شاید برای بسیاری از افراد پیش آمده که دچار مشکل خارش گوش شده باشند. درست است که گوش ها به نسبت سایر اعضای بدن اندازه کوچکی دارند اما پر از فیبرهای عصبی هستند و به همین دلیل می توانند در معرض خارش قرار گیرند. بسیاری از افرادی که گوش های حساسی دارند دچار خارش مزمن گوش می شوند هرچند خارش گوش می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. در این مطلب به خارش گوش، علل آن و راه های درمان خواهیم پرداخت.
علت خارش گوش چیست؟ خارش گوش می تواند به چند دلیل مختلف رخ دهد:
خشکی پوست زمانیکه گوش موم کافی تولید نکند باعث خشکی پوست و ایجاد خارش می شود. موم اثرات روان کننده دارد و زمانی که به میزان کافی در گوش تولید نشود باعث خارش می گردد. حتی شما ممکن است پوسته پوسته شدن و پوسته ریزی گوش را در این حالت تجربه کنید.
عفونت گوش خارجی اوتیت خارجی یا عفونت مجرای گوش خارجی می تواند درد و خارش را در پی داشته باشد. این نوع خارش گوش که پس از عفونت رخ می دهد به عنوان گوش شناگر نیز شناخته می شود. به دلیل اینکه این نوع خارش پس از استخر رفتن و در اثر التهاب ناشی از عفونت رخ می دهد. بر اثر این عفونت قرم..
تاریخ آخرین آپدیت j F Y
شاید برای بسیاری از افراد پیش آمده که دچار مشکل خارش گوش شده باشند. درست است که گوش ها به نسبت سایر اعضای بدن اندازه کوچکی دارند اما پر از فیبرهای عصبی هستند و به همین دلیل می توانند در معرض خارش قرار گیرند. بسیاری از افرادی که گوش های حساسی دارند دچار خارش مزمن گوش می شوند هرچند خارش گوش می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. در این مطلب به خارش گوش، علل آن و راه های درمان خواهیم پرداخت.
علت خارش گوش چیست؟
خارش گوش می تواند به چند دلیل مختلف رخ دهد:
خشکی پوست
زمانیکه گوش موم کافی تولید نکند باعث خشکی پوست و ایجاد خارش می شود. موم اثرات روان کننده دارد و زمانی که به میزان کافی در گوش تولید نشود باعث خارش می گردد. حتی شما ممکن است پوسته پوسته شدن و پوسته ریزی گوش را در این حالت تجربه کنید.
عفونت گوش خارجی
اوتیت خارجی یا عفونت مجرای گوش خارجی می تواند درد و خارش را در پی داشته باشد. این نوع خارش گوش که پس از عفونت رخ می دهد به عنوان گوش شناگر نیز شناخته می شود. به دلیل اینکه این نوع خارش پس از استخر رفتن و در اثر التهاب ناشی از عفونت رخ می دهد. بر اثر این عفونت قرمزی و تورم گوش نیز ممکن است تجربه شود.
درماتیت کانال گوش
زمانی که پوست داخل و اطراف کانال گوش ملتهب شود درماتیت کانال گوش رخ می دهد. درماتیت ممکن است در نتیجه یک واکنش آلرژیک به محصولات نزدیک گوش یا داخل گوش باشد. به طور مثال حساسیت به محصولات مراقبت شخصی یا فلز موجود در گوشواره می تواند باعث این مسئله شود. شکل دیگری از درماتیت گوش، اگزماتوئید شنوایی می باشد که علت آن مشخص نیست.
استفاده از سمعک
استفاده از سمعک می تواند باعث شود آب در گوش جمع شود و یا واکنش آلرژیک به سمعک ایجاد گردد. همچنین سمعک های نامرغوب می توانند روی بخشی از گوش باعث فشار و ایجاد خارش شوند.
پسوریازیس
بیماری پوستی و در نتیجه آن بثورات قرمز رنگ روی پوست ظاهر می شود. پسوریازیس معمولاً در بخشهای قابل مشاهده بدن مانند بازوها یا داخل گوش ها ایجاد می گردد
حساسیت غذایی
ممکن است حساسیت به غذایی خاص باعث بروز خارش شود. این حساسیت می تواند به مواد غذایی همچون شیر، آجیل، گندم، سویا، ماهی و صدف باشد. حساسیت به غذا ممکن است در قسمت های دیگر صورت نیز تجربه شود و در برخی با کهیر همراه شود.
گاهی حساسیت می تواند به شکل سندروم آلرژی دهانی باشد که واکنش آلرژیک مربوط به گرده گل است. این واکنش بیشتر خارش اطراف دهان را در پی دارد اما برخی از افراد خارش گوش را نیز گزارش داده اند. غذاهایی همچون موارد زیر می توانند باعث سندروم آلرژی دهانی شوند:
- بادام ها
- فندق
- میوه هایی مانند گیلاس، کیوی، موز، سیب، خربزه،
- دانه های آفتابگردان
رینیت آلرژیک
این بیماری را تب یونجه نیز می شناسند و به واکنش آلرژیک افراد به ذرات معمول موجود در هوا مانند گرده، خز حیوانات یا کنه های گرد و غبار می باشد. رینیت آلرژیک میتواند باعث خارش گوش، چشم و گلو شود و با علائمی همچون سردرد، درد، عطسه، گرفتگی، آبریزش چشم و بینی همراه باشد. گاهی مواقع احتقان ناشی از سرماخوردگی نیز می تواند باعث خارش گوش شود.
خارش گوش علائمی دارد؟
خارش گوش می تواند برای بسیاری از افراد تحریک کننده و آزار دهنده باشد. گاهی ممکن است افراد تصور کنند خاراندن گوش می تواند به تسکین آن کمک کند اما این کار باعث احساس بدتری در گوش خواهد شد. اگر علت خارش گوش ناشی از عفونت باشد ممکن است فرد تب، ورم و ترشحات گوش را نیز تجربه کند.
چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم زیر را مشاهده کردید سریعاً به پزشک مراجعه کنید:
- تجربه ناگهانی کم شنوایی
- خونریزی شدید یا ترشحات شدید از گوش
- تشدید خارش گوش پس از گذشت زمان
- بی اثر بودن مراقبت های خانگی
درمان خارش گوش چگونه انجام می شود؟
پزشک ابتدا گوش را معاینه می کند و سابقه پزشکی شما را برای شناسایی علل احتمالی بررسی می نماید. همچنین ممکن است پزشک به دنبال جرم گوش اضافی یا جرم گوش بسیار نزدیک به پرده گوش باشد. این نوع جرم می تواند باعث خارش شود.
برای درمان با توجه به علت خارش گوش درمان های مختلفی تجویز می شود. در مواردی پزشک به درمان اختلال در سلامت پوست گوشت می پردازد و علل بروز این مشکل را برطرف می کند این علل شایع عبارتند از:
- موم گوش
- آب اضافی در گوش
- ذرات و اجرام خارجی در گوش
در صورتی که خارش گوش نتیجه واکنش آلرژیک باشد پزشک به شما توصیه می کند تا از تماس محصولات آلرژی زا با گوش خود خودداری نمایید. برای درمان سایر مواردی که باعث خارش گوش می شوند به طور معمول از روش های زیر استفاده می گردد:
- تجویز پماد آنتی بیوتیک
- استفاده از روغن بچه برای نرم کردن پوست برای خارش ناشی از خشکی
- تجویز پماد موضعی استروئیدی تسکین دهنده التهاب، مانند کرم هیدروکورتیزون ۱ درصد یا کرم بتامتازون ۰.۱ درصد
- تجویز قطره گوش شناگر یا محلول رقیق شده از الکل مالشی، اسید استیک یا پراکسید هیدروژن
- تجویز آنتی بیوتیک در مواردی که خارش گوش ناشی از عفونت است و با علائمی همچون درجه حرارت بالا یا خروج خون و چرک از گوش همراه باشد.
- تجویز آنتی هیستامین در مواردی که خارش گوش ناشی از رینیت آلرژیک باشد.
- خودداری از مصرف غذاهای حساسیت زا برای خارش ناشی از آلرژی غذایی
- استفاده از داروهای موضعی برای خارش ناشی از پسوریازیس
آیا خارش گوش قابل درمان در منزل می باشد؟
برای درمان خارش گوش در منزل می توانید از روش طب سنتی نیز استفاده کنید. بسیاری از افراد از گزینه های مانند سرکه، سیر، روغن گرم و زنجبیل استفاده می کنند. به طور مثال برای درمان خارش گوش با سیر، از روغن آن برای کمک به بهبود درد و عفونت گوش استفاده می شود.
برای درمان خارش گوش در منزل باید بسیار احتیاط کنید زیرا گوش عضو حساسی است و ممکن است با خود درمانی در منزل مشکلاتی برای آن ایجاد شود.
راهکارهایی برای جلوگیری از تحریک خارش گوش
- اگر شناگر هستید از محلول خاص برای خشک کردن آب اضافی گوش استفاده کنید. همچنین بهتر است در هنگام شنا از گوش بند استفاده کنید و پس از شنا از سشوار با حرارت کم و با فاصله زیاد برای خشک کردن گوش ها استفاده نمایید
- اگر گوش شما بیش از حد جرم تولید می کند با یکی از روش های مورد تایید پزشک مانند قطره گوش، جرم گوش را در سطح قابل کنترلی نگه دارید.
- از استفاده از جواهرات حساسیت زا خودداری نمایید.
- از تمیز کردن گوش با وسایلی همچون چوبک های پنبه ای، گیره کاغذ، سواب پنبه، پین های بابی خودداری کنید.
مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطالب زیر را به شما پیشنهاد می دهد:
- گرفتگی گوش؛ علل و روش های درمان
- پارگی پرده گوش؛ علائم و علل آن
- گوش درد چگونه درمان می شود؟