اسپاسم عروق کرونری قلب چگونه است؟

اسپاسم عروق کرونری (Coronary artery spasm)، سفت شدن سریع رگ های خونی است که خون را به عضله قلب می رساند و به طور موقت جریان خون به قلب، کاهش یا مسدود می‌شود. این اسپاسم ها می توانند باعث درد قفسه سینه شوند یا اصلاً علائمی ایجاد نکنند و اغلب در اواخر شب یا صبح زود بروز می کنند. تشخیص و درمان این عارضه، بر تسکین درد قفسه سینه و جلوگیری از اسپاسم متمرکز است که در این مقاله به آن ها می پردازیم.
اسپاسم عروق کرونر چیست؟ اسپاسم عروق کرونری، سفت شدن(انقباض) شریان های قلب(شریان های کرونری) می باشد. شریان های کرونر، رگ های خونی هستند که خون را به ماهیچه قلب می رسانند. هنگامی که این شریان ها سفت می شوند، به طور موقت جریان خون به عضله قلب کاهش می یابد یا مسدود می شود. این اسپاسم ها معمولا زیاد طول نمی کشند و حتی احتمال دارد متوجه آنها نشوید، اما آنها می توانند خطر حمله قلبی و سایر عوارض قلبی را افزایش دهند.
تفاوت اسپاسم عروق کرونری با آنژین چیست؟ اسپاسم عروق کرونری می تواند منجر به درد قفسه سینه شود که به آنژین معروف است. در حالی که انسداد شریان از ایجاد پلاک کلسترول، یک علت شایع تر آنژین است. ا..

اسپاسم عروق کرونری (Coronary artery spasm)، سفت شدن سریع رگ های خونی است که خون را به عضله قلب می رساند و به طور موقت جریان خون به قلب، کاهش یا مسدود می‌شود. این اسپاسم ها می توانند باعث درد قفسه سینه شوند یا اصلاً علائمی ایجاد نکنند و اغلب در اواخر شب یا صبح زود بروز می کنند. تشخیص و درمان این عارضه، بر تسکین درد قفسه سینه و جلوگیری از اسپاسم متمرکز است که در این مقاله به آن ها می پردازیم.

اسپاسم عروق کرونر چیست؟

اسپاسم عروق کرونری، سفت شدن(انقباض) شریان های قلب(شریان های کرونری) می باشد. شریان های کرونر، رگ های خونی هستند که خون را به ماهیچه قلب می رسانند. هنگامی که این شریان ها سفت می شوند، به طور موقت جریان خون به عضله قلب کاهش می یابد یا مسدود می شود. این اسپاسم ها معمولا زیاد طول نمی کشند و حتی احتمال دارد متوجه آنها نشوید، اما آنها می توانند خطر حمله قلبی و سایر عوارض قلبی را افزایش دهند.

تفاوت اسپاسم عروق کرونری با آنژین چیست؟

اسپاسم عروق کرونری می تواند منجر به درد قفسه سینه شود که به آنژین معروف است. در حالی که انسداد شریان از ایجاد پلاک کلسترول، یک علت شایع تر آنژین است. اسپاسم عروق کرونر همچنین می تواند منجر به درد قفسه سینه شود که آنژین وازواسپاستیک نامیده می شود. بر خلاف آنژین ناشی از پلاک، آنژین وازواسپاستیک اغلب می تواند در هنگام استراحت رخ دهد.

چه افرادی می توانند دچار اسپاسم عروق کرونری شوند؟

افرادی که فاکتورهای خطر بیماری قلبی را دارند، عوامل خطر اسپاسم عروق کرونری را نیز دارند. شایع ترین عوامل خطر عبارتند از فشار خون بالا، کلسترول بالا(هیپرلیپیدمی)، سیگار کشیدن یا استفاده از محصولات تنباکو، مصرف تفریحی مواد مخدر، استرس شدید، قرار گرفتن در معرض دمای سرد، کمبود منیزیم و میگرن.

بسیاری از افرادی که فشار خون یا کلسترول بالا ندارند نیز این عارضه را تجربه می کنند. اغلب این افراد به طور منظم سیگار می کشند که از قوی ترین محرک های اسپاسم عروق کرونری می باشد. سیگار کشیدن به طور قابل توجهی شانس ابتلا به اسپاسم شریانی را افزایش می دهد و ترک سیگار آن را کاهش می دهد. اما گاهی اوقات وقتی اسپاسم رخ می دهد، دلیلی برای اشاره وجود ندارد.

اسپاسم عروق کرونری

علائم اسپاسم عروق کرونری

اسپاسم شریان کرونری معمولاً هیچ علامتی ندارد مگر اینکه به اندازه کافی قوی باشد که باعث درد قفسه سینه شود. احتمال دارد در حین فعالیت بدنی یا استرس چنین دردی را احساس کنید. اما لازم به ذکر است که تنها ۲ درصد از افرادی که درد قفسه سینه دارند، دچار اسپاسم عروق کرونر می شوند.

هنگامی که شما درد قفسه سینه دارید که به دلیل عدم جریان خون کافی به قلب است، گفته می شود که شما آنژین دارید. اسپاسم شریان کرونری که همراه با درد است می‌تواند شرایط نادری به نام آنژین واریانت را ایجاد کند که به آن آنژین پرینزمتال یا آنژین اینورسا نیز می گویند.

آنژین واریانت معمولاً در افراد جوان‌تر که هیچ نوع بیماری قلبی دیگری ندارند اتفاق می‌افتد و می‌تواند در هنگام استراحت روی آن‌ها تأثیر بگذارد. از آنجایی که درد قفسه سینه معمولاً نشانه ای از بیماری قلبی است، اگر فکر می کنید که آنژین را تجربه می کنید، مهم است که به دنبال درمان پزشکی باشید.

معمولاً اگر از اسپاسم عروق کرونر درد قفسه سینه را احساس ‌کنید، آن را در زیر جناغ سینه (استخوان سینه) در سمت چپ احساس خواهید کرد. این درد بسیار شدید است و احساس می‌کنید که سینه شما فشرده می‌شود. گاهی اوقات، این احساسات می تواند به سایر قسمت های بدن مانند گردن، بازو، شانه یا فک گسترش یابد.

اسپاسم شریان کرونر معمولاً در زمان خواب و هر روز در زمان مشخصی اتفاق می افتد. آنها می توانند تا ۳۰ دقیقه طول بکشند و گاهی اوقات منجر به از دست دادن هوشیاری می شوند.

نحوه تشخیص اسپاسم عروق کرونری

برای تشخیص این عارضه، پزشک از آزمایش‌هایی استفاده می‌کند که سلامت قلب را بررسی می‌کند، از جمله:

  1. نوار قلب: سیگنال های الکتریکی که قلب را آزمایش می کند. نیازی به آماده سازی ندارد و انجام آن خیلی طول نمی کشد.
  2. اکوکاردیوگرافی (تست اکو): پزشک شما می‌تواند ضربان قلب شما را از طریق آزمایش صوتی بررسی کند. برای این کار، یک دستگاه را در بالای سینه شما قرار می دهند که می تواند امواج صوتی با فرکانس بالا را دریافت کند و تصویری از قسمت های مختلف قلب ایجاد نماید.
  3. الکتروکاردیوگرام :(EKG) سیگنال های الکتریکی قلب را اندازه گیری می کند. الکتروکاردیوگرام می تواند الگوهای غیر طبیعی قلب را هم در حین اسپاسم و هم بعد از آن تشخیص دهد.
  4. آنژیوگرافی عروق کرونر: این شاید بهترین راه برای تشخیص اسپاسم عروق کرونری باشد. این آزمایش شامل روشی است که در آن پزشک از یک رنگ مخصوص و اسکن تصویربرداری برای مشاهده جریان خون در شریان های قلب استفاده می کند.

همچنین احتمال دارد که پزشک به شما یک مانیتور سرپایی بدهد تا در خانه فعالیت الکتریکی قلب شما را در حین انجام فعالیت های روزانه ثبت کند. این به پزشک دید بهتری از ضربان قلب شما در طول روز می دهد. مانیتور همچنین فعالیت قلب را در شب ثبت می کند که می تواند برای تشخیص اسپاسم عروق کرونر مهم باشد.

اسپاسم عروق کرونری چگونه درمان می شود؟

هدف از درمان، پیشگیری از اسپاسم و تسکین درد قفسه سینه است. اگر اسپاسم دارید، احتمالاً پزشک برای شما داروهایی تجویز کند تا شریان های شما را برای بهبود جریان خون و تسکین درد قفسه سینه باز کنند.

گاهی اوقات، اسپاسم عروق کرونر منجر به ریتم نامنظم در حفره های پایینی قلب می شود (آریتمی بطنی). اگر آریتمی بطنی دارید، احتمال دارد پزشک شما یک دفیبریلاتور کاردیوورتر (ICD) قابل کاشت را برای جلوگیری از هر گونه عارضه جدی توصیه کند. ICD ها از سیگنال های الکتریکی برای حفظ ضربان قلب شما در یک ریتم منظم استفاده می کنند.

اسپاسم عروق کرونری

خطرات اسپاسم کرونر چیست؟

خطرات اسپاسم عروق کرونر بسیار قابل توجه است. بسته به میزان بد بودن انسداد، شما در معرض چندین بیماری مختلف از جمله ایست قلبی، نارسایی اندام، نارسایی قلبی یا حتی مرگ ناگهانی هستید. در حالی که اسپاسم یک بیماری مزمن است، برنامه های درمانی زیادی وجود دارد که می تواند شما را ایمن نگه دارد.

چگونه می توانم خطر اسپاسم عروق کرونری را کاهش دهم؟

اگر کلسترول بالا یا سایر عوامل خطر را دارید، درمان این شرایط می تواند خطر اسپاسم را کاهش دهد. همچنین علاوه بر دارو، باید این تغییرات در سبک زندگی را نیز انجام دهید:

  • سیگار را ترک کنید یا شروع نکنید.
  • در هوای سرد، برای مدت طولانی بیرون نمانید.
  • کوکائین یا آمفتامین مصرف نکنید.
  • تا جایی که می توانید از استرس دوری کنید.
  • رژیم غذایی سالم داشته باشید.
  • از پزشک خود بپرسید که چه مقدار و چه نوع ورزشی برای شما مناسب است.

چه زمانی برای اسپاسم عروق کرونر باید به اورژانس مراجعه کنم؟

اگر اسپاسم عروق کرونر مدت زمان زیادی طول بکشد، احتمال دارد منجر به حمله قلبی شود. در صورت مشاهده علائم حمله قلبی، از جمله درد قفسه سینه، سرگیجه یا سبکی سر، غش (سنکوپ)، تپش قلب، حالت تهوع یا سوء هاضمه، تنگی نفس و عرق کردن، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.

نکات پایانی

اسپاسم عروق کرونری، سفت شدن ناگهانی شریان هایی است که خون را به قلب می فرستند. اسپاسم ها سریع هستند و احتمال دارد بدون درد باشند، اما می توانند خطر حمله قلبی را افزایش دهند. اسپاسم عروق کرونری اغلب در اواخر شب یا ساعات اولیه صبح اتفاق می افتد و می تواند شما را از خواب بیدار کند. اگر متوجه علائم اسپاسم شدید بهتر است هر چه سریعتر به پزشک مراجعه نمایید.