سلامتی

قرص تیوگوانین و تاثیر آن در درمان سرطان

قرص تیوگوانین برای درمان نوع خاصی از سرطان خون استفاده می‌شود. تیوگوانین در رشد سلول‌های سرطانی اختلال ایجاد می‌کند که در نهایت از بین می‌روند. همچنین احتمال دارد برای سایر شرایط که توسط پزشک شما تعیین می‌شود، تجویز گردد.

قرص تیوگوانین چیست؟

قرص تیوگوانین با نام تجاری Tabloid، به گروهی از داروها به نام آنتی‌متابولیت‌ها تعلق دارد و برای لوسمی میلوئیدی حاد (AML) غیرلنفوسیتی استفاده می‌شود. تیوگوانین نوعی شیمی درمانی است. این دارو با جلوگیری از عملکرد صحیح RNA و DNA در سلول‌های سرطانی عمل می‌کند. این امر به جلوگیری از رشد و تکثیر سلول‌های سرطانی کمک می‌کند، که می‌تواند باعث کند شدن یا توقف گسترش سرطان شود.

عوارض جانبی رایج این دارو شامل اختلالات خونی و سطح بالای اسید اوریک است. در صورت بروز کبودی، خونریزی یا عفونت با پزشک خود تماس بگیرید. این موارد می‌توانند نشانه‌هایی از یک عارضه جانبی جدی باشند. این دارو به صورت قرص‌های خوراکی ۴۰ میلی‌گرمی و فقط با نسخه پزشک در دسترس است.

قبل از استفاده قرص تیوگوانین

در تصمیم‌گیری برای استفاده از یک دارو، خطرات مصرف دارو باید در برابر فواید آن سنجیده شود. این تصمیمی است که شما و پزشکتان خواهید گرفت. اگر تا به حال واکنش غیرمعمول یا آلرژیک به این دارو یا هر داروی دیگری داشته‌اید، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین اگر به هر مورد دیگری مانند غذاها، رنگ‌ها، مواد نگهدارنده یا حیوانات حساسیت دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.

تیوگوانین را مصرف نکنید، مگر اینکه توسط پزشک تجویز شده باشد. همچنین این دارو را با افراد دیگر، حتی اگر شرایط مشابه شما را دارند، به اشتراک نگذارید زیرا احتمال دارد به آنها آسیب برساند. تیوگوانین احتمال دارد در باردار شدن اختلال ایجاد کند. بنابراین اگر قصد بچه دار شدن دارید، با پزشک خود مشورت نمایید.

تمام شرایط سلامتی خود و هرگونه داروی تجویزی یا بدون نسخه (OTC)، ویتامین‌ها، مواد معدنی، محصولات گیاهی و سایر مکمل‌هایی که استفاده می‌کنید را به پزشک خود اطلاع دهید. این به پزشک کمک می‌کند تا تشخیص دهد که آیا تیوگوانین برای شما مناسب است یا خیر. به طور خاص، مطمئن شوید که هر یک از موارد زیر را با پزشک خود در میان می‌گذارید:

  1. شرایط سلامتی فعلی و گذشته
  2. مشکلات کبدی
  3. کمبود آنزیم تیوپورین متیل ترانسفراز (TPMT) یا نودیکس هیدرولاز ۱۵ (NUDT15)
  4. درمان قبلی با تیوگوانین یا مرکاپتوپورین
  5. بارداری و شیر دهی
  6. واکسن‌ها
  7. عفونت

تیوگوانین

نحوه مصرف قرص تیوگوانین

داروهای مورد استفاده برای درمان سرطان بسیار قوی هستند و می‌توانند عوارض جانبی زیادی داشته باشند. قبل از استفاده از این دارو، مطمئن شوید که تمام خطرات و مزایای آن را درک کرده‌اید. ویزیت های منظم با پزشک در طول درمان با این دارو بسیار مهم است.

دوز این دارو برای بیماران مختلف متفاوت خواهد بود. این دارو را فقط طبق دستور پزشک مصرف نمایید. مقدار بیشتر یا کمتری از آن مصرف نکنید، دفعات مصرف آن را افزایش ندهید و آن را برای مدت طولانی‌تری از دستور پزشک مصرف نکنید. این دارو باید طبق یک برنامه ثابت مصرف شود. اگر یک دوز را فراموش کردید، با پزشک خود تماس بگیرید.

گاهی اوقات تیوگوانین با داروهای دیگر تجویز می‌شود. مطمئن شوید که هر کدام را در زمان مناسب مصرف می‌کنید و آنها را با هم مخلوط نمی‌کنید. از پزشک خود بخواهید تا به شما در برنامه‌ریزی برای مصرف دارو در زمان مناسب کمک کند. همچنین میزان مصرف الکل را در طول درمان با این دارو محدود نمایید.

تداخلات دارویی تیوگوانین

اگرچه برخی داروها به هیچ وجه نباید با هم مصرف شوند، در موارد دیگر حتی اگر تداخلی رخ دهد، می‌توان دو داروی مختلف را با هم مصرف کرد. در این موارد، پزشک معمولاً دوز دارو را تغییر می دهد یا احتمال دارد اقدامات احتیاطی دیگری لازم باشد.

هنگام مصرف این دارو، بسیار مهم است که پزشک شما از مصرف هر یک از داروهای ذکر شده در زیر مطلع باشد. تداخلات دارویی زیر بر اساس اهمیت آنها انتخاب شده‌اند و لزوماً شامل همه موارد نمی‌شوند:

  • واکسن باسیلوس کالمت و گورین، زنده
  • واکسن چهار ظرفیتی تب دنگی، زنده
  • واکسن ویروس سرخک، زنده
  • واکسن ویروس اوریون، زنده
  • واکسن ویروس سرخجه، زنده
  • واکسن آبله میمونی
  • واکسن حصبه
  • واکسن ویروس واریسلا
  • واکسن تب زرد
  • واکسن آدنوویروس نوع ۴، زنده
  • واکسن آدنوویروس نوع ۷، زنده
  • واکسن وبا
  • واکسن ابولا زئیر، زنده
  • واکسن ویروس آنفولانزا، زنده
  • واکسن روتاویروس، زنده
  • بوسولفان
  • مرکاپتوپورین
  • داروهای مشتق آمینوسالیسیلات مانند مزالامین، اولسالازین (دیپنتوم) یا سولفاسالازین (آزولفیدین)

تیوگوانین

اقدامات احتیاطی در زمان مصرف تیوگوانین

بسیار مهم است که پزشک شما در ویزیت‌های منظم، پیشرفت شما یا فرزندتان را بررسی کند تا مطمئن شود که این دارو به درستی عمل می‌کند و همچنین عوارض جانبی ناخواسته را بررسی کند. اگر تیوگوانین یا مرکاپتوپورین (پورینتول®) در گذشته در درمان بیماری شما مؤثر نبوده است، از این دارو استفاده نکنید.

استفاده از این دارو در دوران بارداری می‌تواند به نوزاد متولد نشده شما آسیب برساند. برای جلوگیری از بارداری در طول درمان با این دارو، از یک روش مؤثر پیشگیری از بارداری استفاده کنید. اگر فکر می‌کنید در حین استفاده از این دارو باردار شده‌اید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر در قسمت بالای معده درد یا حساسیت به لمس، مدفوع کم‌رنگ، ادرار تیره، از دست دادن اشتها، حالت تهوع، استفراغ، زردی چشم یا پوست دارید، فوراً با پزشک خود مشورت نمایید. این موارد می‌تواند علائم یک مشکل جدی کبدی باشد.

تیوگوانین می‌تواند تعداد گلبول‌های سفید خون شما را به طور موقت کاهش دهد و احتمال ابتلا به عفونت را افزایش دهد. همچنین می‌تواند تعداد پلاکت‌ها را که برای لخته شدن مناسب خون ضروری هستند، کاهش دهد. در صورت بروز این اتفاق، می‌توانید اقدامات احتیاطی خاصی را انجام دهید تا خطر عفونت یا خونریزی را کاهش دهید.

در صورت امکان، از افراد مبتلا به عفونت دوری کنید. اگر فکر می‌کنید که به عفونت مبتلا شده‌اید یا اگر تب و لرز، سرفه یا گرفتگی صدا، درد کمر یا پهلو، ادرار دردناک یا دشوار دارید، فوراً با پزشک خود مشورت نمایید. در صورت مشاهده هرگونه خونریزی یا کبودی غیرمعمول، مدفوع سیاه و قیری، خون در ادرار یا مدفوع و یا لکه‌های قرمز روی پوست خود، فوراً با پزشک خود مشورت کنید.

هنگام استفاده از مسواک، نخ دندان یا خلال دندان مراقب باشید. پزشک، دندانپزشک یا پرستار شما احتمال دارد روش‌های دیگری را برای تمیز کردن دندان‌ها و لثه‌های شما توصیه کند. قبل از انجام هرگونه کار دندانپزشکی با پزشک خود مشورت نمایید. همچنین چشم‌ها یا داخل بینی خود را لمس نکنید، مگر اینکه تازه دست‌های خود را شسته باشید و در این مدت به چیز دیگری دست نزده باشید.

هنگام استفاده از اشیاء تیز مانند تیغ یا ناخن‌گیر، مراقب باشید که خودتان را زخم نکنید. از ورزش‌ها یا سایر موقعیت‌هایی که احتمال دارد کبودی یا آسیب‌دیدگی رخ دهد، خودداری نمایید. از مصرف داروهای دیگر خودداری کنید، مگر اینکه با پزشک خود مشورت کرده باشید. این شامل داروهای تجویزی یا بدون نسخه (OTC) و مکمل‌های گیاهی یا ویتامینی می‌شود.

عوارض جانبی تیوگوانین

یک دارو در کنار اثرات مورد نیاز خود، احتمال دارد عوارض جانبی ناخواسته نیز ایجاد کند. در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی زیر، فوراً با پزشک خود مشورت نمایید:

مدفوع سیاه و قیری، خون در ادرار یا مدفوع، لرز، تب، سرفه، گرفتگی صدا، درد، سفتی یا تورم مفاصل، درد کمر، پهلو یا معده، ادرار دردناک یا دشوار، لکه‌های قرمز نقطه‌ای روی پوست، تورم پاها یا ساق پا، خونریزی یا کبودی غیرمعمول، کاهش میزان ادرار، سوزش سر دل، سوء هاضمه، حالت تهوع، تنفس پر سر و صدا و خس خس سینه، درد و احساس پری در قسمت بالای شکم سمت راست، درد شدید، گرفتگی یا سوزش معده، تورم انگشتان یا دست ها، استفراغ شدید و مداوم، افزایش وزن و زردی چشم یا پوست.

علائم مصرف بیش از حد این دارو نیز شامل تاری دید، ادرار کدر، سرگیجه، ضعف یا سبکی سر هنگام بلند شدن ناگهانی از حالت خوابیده یا نشسته، خشکی دهان، احساس ناراحتی یا بیماری عمومی، افزایش تعریق، خستگی یا ضعف غیرمعمول و استفراغ می باشد که در صورت بروز این علائم باید فوراً به اورژانس مراجعه نمایید.

نکات پایانی

تیوگوانین برای درمان نوع خاصی از سرطان خون استفاده می‌شود. عوارض جانبی رایج آن شامل اختلالات خونی و سطح بالای اسید اوریک است. در صورت بروز کبودی، خونریزی یا عفونت، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. این موارد می‌توانند نشانه‌هایی از یک عارضه جانبی جدی باشند. همچنین در صورت مصرف داروهای دیگر و یا وجود اختلالات دیگر سلامتی، حتما قبل از مصرف تیوگوانین به پزشک اطلاع دهید.

منبع:

Thioguanine

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا