معرفی مکمل های موثر در درمان بیماری گاستروپارزی
بیماری گاستروپارزی وضعیتی است که در آن ماهیچه های معده آنطور که باید غذا را حرکت نمی دهند تا هضم شود. در این حالت حرکت معده کند یا متوقف می شود که از تخلیه خوب آن جلوگیری می کند. بروز این بیماری گاهی اوقات با دیابت مرتبط است و گاهی ممکن است پس از جراحی یا پس از یک بیماری ویروسی رخ دهد.
این بیماری بر هضم غذا تأثیر می گذارد و می تواند باعث مشکلات گوارشی مانند تهوع، استفراغ و درد شکم شود، همچنین می تواند مشکلاتی در سطح قند خون و تغذیه ایجاد کند. در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای گاستروپارزی وجود ندارد اما داروها و تغییر در رژیم غذایی می توانند تا حدودی علائم آنرا تسکین دهند.
در ادامه بیشتر به بیماری گاستروپارزی و معرفی مکمل های موثر در درمان آن می پردازیم.
بیماری گاستروپارزی چیست؟ بیماری گاستروپارزی که به آن تاخیر در تخلیه معده نیز می گویند، اختلالی است که حرکت غذا از معده به روده کوچک را کند یا متوقف می کند. در حالت عادی ، پس از قورت دادن غذا، ماهیچه های دیواره معده، غذا را به قطعات کوچک تری خرد می کنند و برای ادامه هضم به داخل روده کوچک می فرستند. اما زمانی که دچار بیماری گاستروپارزی م..
بیماری گاستروپارزی وضعیتی است که در آن ماهیچه های معده آنطور که باید غذا را حرکت نمی دهند تا هضم شود. در این حالت حرکت معده کند یا متوقف می شود که از تخلیه خوب آن جلوگیری می کند. بروز این بیماری گاهی اوقات با دیابت مرتبط است و گاهی ممکن است پس از جراحی یا پس از یک بیماری ویروسی رخ دهد.
این بیماری بر هضم غذا تأثیر می گذارد و می تواند باعث مشکلات گوارشی مانند تهوع، استفراغ و درد شکم شود، همچنین می تواند مشکلاتی در سطح قند خون و تغذیه ایجاد کند. در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای گاستروپارزی وجود ندارد اما داروها و تغییر در رژیم غذایی می توانند تا حدودی علائم آنرا تسکین دهند.
در ادامه بیشتر به بیماری گاستروپارزی و معرفی مکمل های موثر در درمان آن می پردازیم.
بیماری گاستروپارزی چیست؟
بیماری گاستروپارزی که به آن تاخیر در تخلیه معده نیز می گویند، اختلالی است که حرکت غذا از معده به روده کوچک را کند یا متوقف می کند. در حالت عادی ، پس از قورت دادن غذا، ماهیچه های دیواره معده، غذا را به قطعات کوچک تری خرد می کنند و برای ادامه هضم به داخل روده کوچک می فرستند. اما زمانی که دچار بیماری گاستروپارزی میشوید، ماهیچههای معده شما ضعیف عمل میکنند یا اصلاً کار نمیکنند، این باعث می شود که معده شما در زمان طولانی تر از حالت عادی محتویات خود را خالی کند . به عبارت دیگر بیماری گاستروپارزی می تواند هضم را به تاخیر بیاندازد که منجر به بروز علائم و عوارض مختلفی شود.
از مکمل هایی که می تواند به جریان هضم غذا در بدن شما کمک کند و علائم بیماری گاستروپارزی را کاهش دهد ، می توان به قرص دایجستیو اید گلدن لایف اشاره کرد که حاوی عصارههای گیاهی و طبیعی است و موجب بهبود مشکلات گوارشی مثل سوء هاضمه ، نفخ و معده درد در شما می شود.
علائم بیماری گاستروپارزی
افرادی که از بیماری گاستروپارزی رنج می برند علائم زیر را دارند:
- احساس سیری سریع هنگام (بلافاصله پس از شروع غذا احساس سیری می کند)
- حالت تهوع
- استفراغ
- نفخ
- آروغ زدن بیش از حد
- درد در قسمت بالای شکم
- سوزش سر دل یا بیماری رفلاکس معده به مری (GERD)
- بی اشتهایی و کاهش وزن
- مشکل در کنترل قند خون
از دیگر مکمل هایی که در کاهش علائم بالا موثر است، می توان به کپسول کلگارد آرین سلامت سینا اشاره کرد که تهیه شده از روغن نعنا فلفلی است و از مهم ترین خواص آن می توان به اثر ضد نفخ و ضد اسپاسم دستگاه گوارش اشاره کرد. این کپسول انقباضات روده بزرگ را کنترل می کند و در کاهش درد و تحریکات شکمی موثر است. مصرف این محصول موجب حفظ سلامت سیستم گوارش و رفع سوء هاضمهمی شود.
عوامل بروز گاستروپارزی
دیابت شایع ترین علت شناخته شده زمینه ای بیماری گاستروپارزی است که می تواند به اعصابی مانند عصب واگ و اعصاب و سلول های خاصی به نام سلول های ضربان ساز در دیواره معده آسیب برساند. عصب واگ عضلات معده و روده کوچک را کنترل می کند. اگر عصب واگ آسیب ببیند یا از کار بیفتد، عضلات معده و روده کوچک به طور طبیعی کار نمی کنند. سپس حرکت غذا از طریق دستگاه گوارش کند یا متوقف می شود. به همین ترتیب، اگر اعصاب یا سلول های ضربان ساز در دیواره معده آسیب ببینند یا به طور طبیعی کار نکنند، معده خالی نمی شود.
علاوه بر دیابت، سایر علل شناخته شده گاستروپارزی عبارتند از:
- آسیب به عصب واگ به دلیل جراحی روی مری، معده یا روده کوچک
- کم کاری تیروئید
- برخی بیماریهای خودایمنی، مانند اسکلرودرمی
- برخی اختلالات سیستم عصبی، مانند بیماری پارکینسون و مولتیپل اسکلروزیس
- عفونت های ویروسی معده
با اینحال تا به امروز با وجود انجام آزمایش های مختلف پزشکی ، علت اصلی بروز این بیماری تشخیص داده نشده است و گاستروپارزی را ایدیوپاتیک (Idiopathic) می نامند که به معنای بیماری با علت ناشناخته است.
مصرف چه داروهایی باعث تشدید گاستروپارزی می شود؟
مصرف برخی داروها ممکن است تخلیه معده را به تأخیر بیندازند یا بر تحرک آن تأثیر بگذارند و در نتیجه علائمی مشابه علائم گاستروپارزی ایجاد کنند. اگر گاستروپارزی برای شما تشخیص داده شده باشد، این داروها ممکن است علائم شما را بدتر کنند. این داروها عبارتند از:
داروهای ضد درد مخدر، مانند کدئین ، هیدروکودون ، مورفین ، اکسی کدون و تاپنتادول
برخی از داروهای ضد افسردگی ، مانند آمی تریپتیلین ، نورتریپتیلین و ونلافاکسین
برخی از آنتی کولینرژیک ها – داروهایی که سیگنال های عصبی خاصی را مسدود می کنند
برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان مثانه بیش فعال
روش تشخیص بیماری گاستروپارزی
پزشکان گاستروپارزی را بر اساس سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی، علائم و آزمایشهای پزشکی تشخیص میدهند. پزشک شما همچنین ممکن است آزمایش های پزشکی را برای بررسی علائم گاستروپارزی و رد سایر مشکلات سلامتی که ممکن است باعث علائم شما شوند انجام دهد.
سابقه پزشکی
در این روش پزشک به بررسی سابقه ی بیماری های شما می پردازد ، تا مطمئن شود شما تا به الان دچار مشکلات سلامتی مانند دیابت، اسکلرودرمی ، اختلالات سیستم عصبی و کم کاری تیروئید شده اید یا خیر. همچنین پزشک شما در مورد داروهایی که مصرف می کنید از شما سوال می کند.
معاینه فیزیکی
در طول معاینه فیزیکی، فشار خون، درجه حرارت و ضربان قلب شما ، علائم کم آبی و سوء تغذیه توسط پزشک بررسی می شود همچنین معاینه بر روی صداهای غیرعادی شکم شما صورت می گیرد .
تست های آزمایشگاهی
پزشک شما ممکن است انجام آزمایش های زیر را به شما توصیه کند:
- آزمایش خون
- آزمایش ادرار
- آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی
تست های تصویربرداری
آزمایشهای تصویربرداری میتوانند مشکلاتی مانند انسداد معده یا انسداد روده را نشان دهند که باعث علائم شما می شود. پزشک شما آزمایش های تصویربرداری زیر را انجام می دهد:
- سری GI بالایی
- سونوگرافی شکم
- اسکن تخلیه معده . برای این آزمایش، شما یک وعده غذایی ملایم مانند تخم مرغ می خورید. یک دوربین خارج از بدن شما شکم شما را اسکن می کند تا نشان دهد مواد رادیواکتیو در کجا قرار دارند. با ردیابی مواد رادیواکتیو، سرعت تخلیه معده شما بعد از غذا اندازه گیری می شود. این اسکن معمولاً حدود ۴ ساعت طول می کشد.
- تست تنفس تخلیه معده . برای این آزمایش، شما یک وعده غذایی می خورید. پس از آن، یک متخصص مراقبت های بهداشتی نمونه هایی از تنفس شما را در مدت چند ساعت – معمولاً حدود ۴ ساعت – جمع آوری می کند. این آزمایش میتواند با اندازهگیری مقدار ماده موجود در تنفس، نشان دهد که معده شما بعد از غذا چقدر سریع تخلیه میشود.
- کپسول تحرک بی سیم که SmartPill نیز نامیده می شود. SmartPill یک دستگاه الکترونیکی کوچک است که شما آن را می بلعید. کپسول در کل دستگاه گوارش شما حرکت می کند و اطلاعات را به یک ضبط کننده که به گردن شما آویزان شده یا به کمربند شما بسته شده است ارسال می کند. پزشک با بررسی اطلاعات ضبط شده، متوجه می شود، معده شما با چه سرعتی تخلیه می شود و مایعات و غذا با چه سرعتی در روده کوچک و روده بزرگ شما حرکت می کنند. کپسول به طور طبیعی با حرکت روده از بدن شما خارج می شود.
درمان و کنترل بیماری گاستروپارزی
نحوه درمان بیماری گاستروپارزی بستگی به علت بروز، شدت علائم و عوارض شما دارد .
تغییر عادات غذایی
تغییر عادات غذایی می تواند به کنترل بیماری گاستروپارزی کمک کند. شما باید مطمئن شوید که مقدار مناسبی از مواد مغذی، کالری و مایعات را در طول روز دریافت می کنید. این می تواند دو عارضه اصلی این اختلال را که سوء تغذیه و کم آبی است ،درمان کند.
داروخانه آنلاین برای کاهش علائم شما پیشنهاد می کند:
- غذاهای کم چرب و با فیبر پایین بخورید
- به جای دو یا سه وعده غذایی بزرگ، پنج یا شش وعده غذایی کوچک و مغذی در روز بخورید
- غذای خود را خوب بجوید
- از مصرف نوشیدنی های گازدار خودداری کنید
- اجتناب از نوشیدن الکل
- مقدار زیادی آب یا مایعات حاوی گلوکز و الکترولیت بنوشید
- بعد از غذا مقداری فعالیت بدنی ملایم مانند پیاده روی انجام دهید
- ۲ ساعت بعد از غذا از دراز کشیدن خودداری کنید
- هر روز یک مولتی ویتامین مصرف کنید
کنترل سطح گلوکز خون
اگر مبتلا به گاستروپازیس و دیابت هستید، باید سطح گلوکز خون خود را کنترل کنید، مخصوصاً هایپرگلیسمی ممکن است تخلیه غذا از معده شما را بیشتر به تاخیر بیندازد. پزشک شما با شما کار خواهد کرد تا مطمئن شود که سطح گلوکز خون شما خیلی بالا یا خیلی پایین نیست.
درمان با دارو
پزشک ممکن است داروهایی را تجویز کند که به عضلات دیواره معده شما کمک می کند تا بهتر کار کنند. او همچنین ممکن است داروهایی برای کنترل حالت تهوع و استفراغ و کاهش درد تجویز کند.
- داروهایی مانند متوکلوپرامید ، دومپریدون و اریترومایسین که انقباض ماهیچه های دیواره معده را افزایش می دهد و تخلیه معده را بهبود می بخشد.
- داروهای ضد استفراغ مانند اندانسترون ، پروکلروپرازین ، پرومتازین ، بیسموت ساب سالیسیلات و دیفن هیدرامین
- برخی از داروهای ضد افسردگی مانند میرتازاپین که به تسکین تهوع و استفراغ کمک می کنند.
- داروهای ضد که درد شکم شما را به دلیل بیماری گاستروپارزی کاهش می دهند.
سوالات متداول
بیماری گاستروپارزی چقدر شایع است؟
بیماری گاستروپارزی شایع نیست. از هر ۱۰۰۰۰۰ نفر، حدود ۱۰ مرد و حدود ۴۰ زن مبتلا به بیماری گاستروپارزی هستند. با این حال، علائم مشابه علائم گاستروپارزی از هر ۴ نفر در ۱ نفر مشاهده می شود.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به گاستروپارزی هستند؟
- افرادی که دیابت دارند
- افرادی که جراحی روی مری، معده یا روده کوچک انجام داده اند.
- افرادی که درمانهای سرطانی مانند پرتودرمانی در ناحیه قفسه سینه یا معده داشته اند.
درد گاستروپارزی چگونه است؟
این درد اغلب در ناحیه بالای شکم، اطراف معده یا روده است که ممکن است دردی مبهم یا تیز باشد.
نکات پایانی
اگرچه بیماری گاستروپارزی شایع نیست ، با این حال پیشنهاد میشود برای پیشگیری به تغذیه و عادات غذایی خود توجه داشته باشید به خصوص اگر دیابت دارید و در صورتی که با علائم گاستروپارزی مواجه شدید آنرا با پزشک خود در میان بگذارید تا درمان را پیش بگیرید.