قرنیز چیست؟

در دکوراسیون داخلی برای زیبایی هر چه بیشتر قسمت‌های زیرین دیوار از یک تخته‌ی مخصوص استفاده می‌کنند. هدف اصلی از این پوشش متصل کردن دیوار به کف می‌باشد. در واقع با این پوشش از کفپوش در برابر رطوبت و ضربه محافظت می‌کنند. به این بخش زیرین که دیوار را به کف متصل می‌کند در اصطلاح قرنیز گفته می‌شود. این پوشش‌ها انواع مختلفی دارند که در این مقاله از سارال شیمی با آن‌ها آشنا خواهیم شد.

منظور از قرنیز چیست؟

قرنیز به قطعه‌ای گفته می‌شود که به صورت نواری شکل در خط تقاطع دیوار و کف اجرا می‌شود. این پوشش‌ها اغلب ارتفاع کمی دارند و علاوه بر محافظت از کف موجب زیباتر شدن محیط می‌شوند. امروزه برای ساخت این یراق آلات از متریال مختلفی استفاده می‌کنند. همین تنوع مصالح ساخت، باعث ایجاد تنوع زیادی در این یراق پوششی شده است. در ادامه بیشتر با انواع و کاربردهای این ابزار یراق کاربردی آشنا خواهیم شد.

استفاده از قرنیز چه کاربردهایی دارد؟

برای بسیاری از افراد این پرسش پیش می‌آید که آیا استفاده از این پوشش‌ها برای ساختمان الزامی است؟ برای درک بهتر پاسخ این پرسش باید با کاربردهای این یراق محافظتی آشنا شویم. در انتهای این بخش از مقاله می‌توانید درباره استفاده از پوشش‌های پایه‌ی دیوار تصمیم بهتری بگیرید. کاربردهای قرنیز عبارتند از:

۱- زیبا سازی دیوارها:

استفاده از این یراق‌های پوششی موجب ایجاد هماهنگی بهتری در دکوراسیون و فضای داخلی ساختمان می‌شود. به همین خاطر در بسیاری از سبک‌های دکوراسیون به ویژه سبک مدرن این یراق آلات استفاده می‌کنند.

۲- جلوگیری از انتقال رطوبت:

دیوارها از بخش‌های بسیار حساس ساختمان در مقابل رطوبت هستند. در بسیاری از ساختمان‌ها بعد از گذشت چند سال آثار رطوبت زدگی در دیوارها مشهود است. به کارگیری قرنیز تا حد زیادی از نفوذ رطوبت به داخل دیوار جلوگیری می‌کند.

۳- پیشگیری از آسیب‌ گوشه‌های دیوار:

گوشه‌های دیوار در بیشتر اوقات به دلیل برخورد اشیا مختلف دچار ریزش و آسیب می‌شوند. اما اگر از یک پوشش محافظتی مناسب در این بخش‌ها استفاده شود دیگر دچار آسیب دیدگی و خراش نمی‌شوند.

۴- عبور سیم‌ها و کابل‌ها از پشت قرنیز:

یکی از کاربردهای این یراق‌آلات محافظتی پوشش سیم‌ها و کابل‌ها در زیر آن است. زیرا در قسمت پشتی آن از سنگ و یا سرامیک استفاده نمی‌شود و کاملا خالی است. به این ترتیب در نظم‌دهی و پنهان کردن سیم‌های برق و تلفن نقش مهمی دارند.

۵- پنهان کردن درزهای انبساط در کفپوش‌ها:

کفپوش‌هایی از جنس لمینت و پارکت با گذشت زمان و در معرض سرما و گرمای محیط تغییر اندازه می‌دهند. از طرفی قرنیزها را معمولا در حدود ۸ میلیمتر دورتر از کناره‌های دیوار نصب می‌کنند. این فاصله فضای کافی برای تغییرات انبساطی و انقباضی در کفپوش‌ها را فراهم می‌کند.

۶-  کم شدن میزان غبار روی دیوارها:

وجود این لایه‌ی محافظتی از نشستن گرد و غبار بر روی لبه‌های بیرونی دیوار جلوگیری می‌کند. بنابراین پروسه‌ی تمیز کردن دیوارهای ساده‌تر خواهد بود.

انواع مختلف قرنیز کدام است؟

قرنیزها بر اساس جنس متریال مورد استفاده در ساخت آن‌ها تنوع بالایی دارند. بخش از این یراق آلات پوششی عبارتند از:

۱- نوع ام دی اف ( MDF):

متریال ام دی اف از زیباترین و کاربردی‌ترین انواع این پوشش‌ها به شمار می‌رود. همچنین به لحاظ اقتصادی، تهیه این نوع کالا مقرون به صرفه و اقتصادی می‌باشد. ام دی اف فیبری با چگالی متوسط است بنابراین تا حدی در مقابل نور آفتاب و رطوبت مقاوم می‌باشد. با این همه پیشنهاد می‌کنیم تا این نوع قرنیز در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار نگیرند. پوشش‌های پایه‌ی دیوار که با ام دی اف ساخته می‌شوند در برابر خط و خش مستحکم هستند. همچنین از تنوع رنگی بالایی برخوردار بوده و اغلب ارتفاعی معادل ۷ الی ۹ سانتی‌متر دارند.

۲- نوع چوبی:

برای ساخت  این نوع قرنیز از چوب درخت گیلاس و کاج و گردو استفاده می‌شود. همچنین از مواد شیمیایی مخصوصی برای افزایش عمر این چوب‌ها کمک گرفته می‌شود. توجه داشته باشید که این نوع نسبت به رطوبت حساس بوده و توسط حشرات چوب خوار نیز خورده می‌شود. همچنین این یراق پوششی چوبی از نوع ام دی اف آن گران قیمت‌تر می‌باشد.

۳-  نوع سنگی:

این مدل از قدیمی‌ترن انواع قرنیز به شمار می‌روند. سنگ‌هایی مانند مرمریت- گرانیت و تراورتن از متریال اصلی ساخت این لایه‌های پوششی هستند. ارتفاع این مدل در حدود ۱۰ سانتیمتر در نظر گرفته می‌شود و قیمت نسبتا بالاتری هم دارند. برای محیط‌هایی که کفپوش‌های سنگی یا سرامیکی دارند نوع سنگی این یراق‌ها مناسب می‌باشد.

۴- نوع پی وی سی:

این نوع از چندین لایه پلاستیک مخصوص ساخته می‌شود و از نظر ظاهری شباهت زیادی به قرنیز چوبی دارد. اما نوع پی وی سی طول عمر بیشتر و قیمت پایین‌تری نسبت به انواع چوب این یراق آلات دارد. از طرفی چون مقاومت پی وی سی نسبت به رطوبت بالا است در محیط‌های مرطوب کاربرد بیشتری دارد.

۵- نوع رادیاتوری:

این مدل قرنیزها از ترکیب دو فلز آلومینیوم و مس ساخته می‌شوند. از نظر مکانیزم شباهت زیادی به رادیاتور داشته و باعث گرمایش محیط می‌شوند. زیرا آب گرم رادیاتور وارد آن‌ها شده و منجر به گرم‌تر شدن فضا می‌شود.

در انتخاب قرنیز به عواملی باید در نظر گرفته شود؟

زمان خرید و انتخاب یراق‌های پوششی دیوار باید به موارد مختلفی توجه کنید. این موارد عبارتند از:

  • رنگ قرنیز
  • جنس دیوار
  • کاربری اتاق مورد نظر ( اتاق خواب- اتاق مطالعه- اتاق کار- هال و غیره)
  • شرایط نگهداری و نظافت
  • قیمت خرید قرنیز

می‌باشند. در انتخاب رنگ مناسب باید به رنگ دیگر المان‌های به کار رفته در محیط توجه کنید. همچنین برای به وجود آوردن کنتراست بیشتر می‌توانید از رنگ‌های متضاد کفپوش در یراق محافظ دیوار استفاده نمایید.

کلام پایانی:

قرنیز نوعی لایه محافظتی در بخش اتصال دیوار به کف محسوب می‌شود. استفاده از این یراق پوششی علاوه بر نقش حفاظتی از دیوار بر زیبایی هر چه بیشتر محیط نیز می‌افزاید. با توجه به مصالح و متریال مورد استفاده در این پوشش‌ها انواع مختلفی از آن‌ها تعریف می‌شود. نوع چوبی و سنگی از گران ‌قیمت‌ترین انواع قرنیز و انواع پی‌وی‌سی و ام دی اف آن‌ها ارزان‌تر هستند. در انتخاب این یراق‌های محافظ به محیط استفاده از آن‌ها و شرایط آب و هوایی هم توجه کنید.

منبع :  مقالات سارال شیمی